ORANJESTAD – Aruba zal na zestien jaar een coalitie krijgen. Generaties lang gingen de verkiezingen op het eiland voornamelijk tussen twee partijen, maar dit jaar kwam daar een derde partij bij, de POR. Een afsplitsing van regeringspartij AVP van premier Mike Eman, die vier zetels verloor en negen overhield. Ook hun grote tegenstander MEP haalde negen zetels, POR haalde twee zetels. MEP, POR en mogelijk RED die een zetel behaalde lijken nu de gewezen coalitiepartners.

Mike Eman in gesprek met Sharina Henriquez en Ariën Rasmijn

Eman heeft vannacht bekendgemaakt dat hij het leiderschap van de AVP neerlegt. In 2013 haalde hij nog een ‘monsterzege’ met dertien zetels. AVP blijft met 23385 stemmen de grootste partij en formeel de eerste gegadigde om een coalitie te proberen te vormen. Maar het verlies van zo’n 10.000 stemmen is voor Eman genoeg aanleiding om niet alleen aan te kondigen dat zijn partij ervoor kiest om in de oppositie te gaan, maar dat hij zelf ook als leider van AVP opstapt. Volgens Eman heeft een groot deel van de partijaanhang door thuis te blijven een signaal afgegeven aan de partij over de controverses rond minister Paul Croes en terreinuitgifte.

Vrouwelijke premier
Aruba krijgt nu dus vrijwel zeker haar eerste vrouwelijke premier. Met nog een paar stemlokalen te gaan verklaart MEP-leider Evelyn Wever-Croes aan Caribisch Netwerk liever alleen de regering in te hebben willen gaan, maar tevreden te zijn met het resultaat. Hoewel zij nog met de partijraad van MEP, vannacht nog, in beraad moet verklaart Wever-Croes zelf open te staan voor een zo breed mogelijke coalitie, wat zij nu al voorziet als een zware opgave.

Evelyn Wever-Croes in gesprek met Ariën Rasmijn

De partijleider zegt bij de onderhandelingen nadruk te willen leggen op good governance en het op orde stellen van de openbare financiën. Het afslanken van het kabinet van negen naar zeven ministers om de overheidskosten te drukken is voor haar een harde voorwaarde.

Sleutel
De nieuwe partij POR is met haar twee zetels de sleutel tot de nieuwe regering. Tijdens het tellen stond de partij lang nek aan nek met RED, die uiteindelijk met een zetel terug is in de Staten. RED-leider Ricardo Croes, die met een minimaal budget campagne heeft gevoerd, zegt bereid te zijn met alle partijen om de tafel te zitten.