Foto: Laura Bijnsdorp

PHILIPSBURG- “Houdt het nou nooit eens op”, verzucht Melanie Choisyo p Sint-Maarten. Orkaan Maria, die naar de Bovenwindse eilanden koerst, is van een categorie 3 is uitgegroeid tot een categorie 5 in slechts een paar uur.

Het is twee weken nadat orkaan Irma Sint-Maarten verwoestte. Irma zorgde voor windstoten tot 360 kilometer per uur terwijl ze door de Bovenwindse eilanden en Barbuda en Anguilla raasden. Het was de krachtigste storm sinds mensenheugenis die ooit het gebied trof. Twee van dergelijke stormen binnen twee weken tart ieders verbeelding.

90 procent van de gebouwen is verwoest. Foto: Laura Bijnsdorp

De sfeer op het eiland is verdeeld terwijl iedereen voorbereidingen treft voor Maria. Sommigen zijn verwoed bezig om wat ze nog over hadden in veiligheid te brengen. Anderen lijken zich over te geven aan hun lot. “We moeten gewoon maar zien wat Moeder Natuur nu weer met ons eiland van plan is. Het ziet het naar uit dat ze ten zuiden van ons zal blijven, wat hopelijk alleen veel regen zal brengen”, zegt Sint-Maartenaar Falco Vliegen.

Dekzeilen in orde
Met schade aan meer dan 90 procent van de gebouwen op Sint-Maarten, en Maria in het verschiet, is de vraag naar dekzeilen en ander materiaal om huizen en bezittingen te beschermen hoog.

“Dekzeilen nu verkrijgbaar bij bouwmarkt Kooyman” schreven tientallen mensen op Social Media op maandagmorgen. Organisaties als Samaritans Purse deelden zondag een aantal dekzeilen uit aan het publiek en welzijnsinstellingen. “Mijn buren kunnen elk dekzeil dat ze kunnen krijgen gebruiken”, zegt Lionel Linturu, die bij Samaritans Purse een dekzeil ophaalt.

Foto: Laura Bijnsdorp

Meer actie
Niet alleen dekzeilen, maar ook water en voedsel zijn heel erg nodig op Sint-Maarten. Velen zijn diep teleurgesteld in de regering van Sint-Maarten door het gebrek aan een fatsoenlijk distributieplan. Getroffenen moesten zelf aan de slag en zochten hulp bij buren, vrienden familie en andere hulplijnen om aan de spullen te komen.

Eilandbewoner Peter Holmes: “Ik schaam me voor onze gekozen leiders, maar ik ben heel trots op de vele Sint-Maartenaren die onvermoeibaar werken om anderen te helpen en het eiland weer op te bouwen.”

K1 Britannia, een non-profit stichting, is één van de weinigen die op eigen initiatief constant voorraden uitdeelde sinds Irma aan land kwam. De laatste paar dagen hebben ze ervoor gezorgd dat de mensen voor wie ze zorgen ten minste voor 72 uur voorraden hebben om welke omstandigheden die Maria dan ook brengt, te overleven.

Dominica
“Aan mijn mede-eilandbewoners ten zuiden van ons die de volle kracht van Maria zullen ervaren, wees sterk! Deze orkanen slaan ons neer, maar houden ons er niet onder! #caribbeanstrong”- schrijft de Sint-Maartenaar Jovan Halley enkele uren voordat Maria dwars over Dominica raast.

Dominica’s premier Roosevelt Skerrit schreef op Facebook terwijl Maria het eiland teisterde: “Tot nu toe heeft de wind de daken van bijna elke persoon waar ik contact mee heb gehad weggevaagd, ook mijn eigen dak. Mijn grootste angst voor de ochtend is dat we bij het opstaan zullen horen over ernstig lichamelijk letsel en mogelijk doden door eventuele aardverschuivingen door de aanhoudende regen.”