Foto: Kees Broere

PHILIPSBURG – Koning Willem-Alexander is maandag aangekomen op Sint-Maarten, het Bovenwindse eiland dat het zwaarst is getroffen door de orkaan Irma.

Volgens de secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Richard van Zwol, heeft het bezoek van het staatshoofd van de vier landen binnen het koninkrijk vooral tot doel om zelf de schade in ogenschouw te nemen, de bevolking bemoedigend toe te spreken, en in overleg te gaan met de overheid van Sint-Maarten.

De koning zal op het eiland overnachten en daarna mogelijk doorvliegen voor een bezoek aan Saba en Sint-Eustatius. Het staatshoofd wordt vergezeld door minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Koning Willem-Alexander bij het ziekenhuis op Sint-Maarten. Foto: Kees Broere

Willem-Alexander landde aan het einde van de ochtend op de luchthaven Princess Juliana, vernoemd naar zijn grootmoeder. De koning heeft meteen na de landing een bezoek gebracht aan de verwoeste vertrek- en aankomsthal van het vliegveld, waarvandaan momenteel alleen militaire vluchten vertrekken.

Watertanks
Daarna nam de vorst een kijkje bij twee grote watertanks, die pas onlangs op Sint-Maarten in gebruik zijn genomen, maar door het enorme geweld van Irma nu alweer zijn verwoest. De tanks zouden orkaanbestendig moeten zijn geweest, maar door enorme drukverschillen tijdens de orkaan van dinsdagnacht bleek dat niet het geval.

Aan het begin van de middag was de koning bij het St. Maarten Medical Centre, het enige ziekenhuis op het Nederlandse deel van het eiland. Willem-Alexander heeft zich daar door de staf van het ziekenhuis laten rondleiden en enkele patiënten bezocht. Pers was hierbij binnen niet aanwezig, om de mensen in de ziekenboeg niet verder te belasten.

Later op de dag zal de koning, die zich nog niet in het openbaar over zijn indrukken tijdens het bezoek aan Sint-Maarten heeft uitgesproken, ook langsgaan bij de centrale commandopost van de Nederlandse krijgsmacht, waar inmiddels enkele honderden militairen uit Aruba, Curaçao en Nederland actief zijn.

Later maandag zal de koning daarom spreken met de gouverneur van het eiland, Eugène Holiday, en met premier William Marlin, die de monarch tijdens diens tocht over het eiland vergezelt. Mogelijk zal Willem-Alexander ook een bezoek brengen aan het grootste opvangcentrum op het Nederlandse deel van Sint-Maarten, het NIPA hurricane shelter.