Foto: Rode Kruis

HILVERSUM – Op Giro 5125 van het Rode Kruis is tot nu toe 850.000 euro aan donaties binnengekomen voor de Caribische slachtoffers van orkaan Irma. Intussen schieten er steeds meer initiatieven uit de grond in Nederland.

Zoals het inzamelingsinitiatief Leeuwarden Helpt Sint-Maarten, van de 31-jarige Chaka uit Sint-Maarten. Zij woont in Leeuwarden en wilde zondag terug naar haar familie op het eiland, maar haar vlucht werd gecanceld. “Aan de ene kant is het fijn dat ik veilig zit, zeker omdat ik zwanger ben, maar tegelijkertijd is het verschrikkelijk om te zien hoe mijn eiland is verwoest. Ik moet iets doen om mijn eilandgenoten te helpen.”

Vanavond: RTL Boulevard
Ook het goedbekeken Nederlandse tv-programma RTL Boulevard komt vanavond in actie voor de slachtoffers van orkaan Irma. “Wij hebben vanavond Rode Kruis-ambassadeurs Floortje Dessing en Humberto Tan in de studio”, vertelt de redactie. “Zij gaan benadrukken dat het hier gaat om mensen uit onze eigen koninkrijk. Uit veel reacties op onze social media merkten wij namelijk dat veel van onze kijkers dat niet weten of beseffen.”

Ook heeft de Boulevard-redactie tientallen BN’ers benaderd om een video-oproep te doen voor donaties aan Giro 5125. “Wij hebben al zestig filmpjes binnen. Daar zitten BN-ers tussen zoals Paul de Leeuw, Peter R. De Vries, Ruth Jaccott, André van Duin en nog veel meer.” Een deel van de filmpjes wordt vanavond uitgezonden.

Gemeentelijke acties
De gemeente Waalwijk doneert 47.000 euro aan Giro 5125, op initiatief van het Curaçaose raadslid Yvette IJpelaar. Voor elke inwoner van de gemeente een euro.

In Amsterdam roept John Leerdam, voorzitter van de Antilliaanse belangenorganisatie OcAN, de gemeente Amsterdam en de lokale zender AT5 op tot samenwerking voor een inzamelingsactie. “In de hoofdstad wonen heel veel Antillianen met familie op de getroffen eilanden. Het is belangrijk dat we allemaal de handen ineen slaan, inwoners, gemeenten, media en artiesten.” Maandag heeft Leerdam weer een overleg met de gemeente van Amsterdam.

Rebuild SXM
Cyriel Pfennings en John Sandiford lanceerden donderdag de actie Rebuild SXM van de stichting Rebuild SSS. Daarmee willen de Sint-Maartenaren een platform bieden voor alle kleine hulpacties ten behoeve van de eilanden Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius.

“Binnen een paar uur na de lancering van de website werd al een paar honderd euro gedoneerd”, aldus Sandiford. “We worden overspoeld met telefoontjes van mensen die willen helpen. Dat zijn vooral Antillianen of andere Nederlanders die familie of vrienden op een van de eilanden hebben.”