Foto: John Samson

DEN HAAG – Gilbert Isabella moet eind 2017 zijn functie als Rijksvertegenwoordiger neerleggen. Demissionair minister Ronald Plasterk zegt dat toe onder druk van verschillende partijen die dringend om opheldering verzochten. 

Onjuist geïnformeerd
De minister beloofde de Kamer in 2014 dat de benoeming voor maar drie jaar zou gelden, in plaats van de gebruikelijke zes jaar. Die drie jaar eindigen op 1 september 2017, maar de wet is nog steeds niet aangepast. De Kamer maakte zich deze week grote zorgen dat Isabella langer zou aanblijven, omdat Plasterk tegenover Antilliaans Dagblad in verband met Isabella verwees naar de niet aangepaste wet die spreekt van zes jaar.

Plasterk zegt nu – na een spoedbrief van de Tweede Kamer – zich te zullen houden aan zijn eerdere belofte. Isabella blijft nog wel drie maanden extra, schrijft de minister. Hoogstwaarschijnlijk zal dan een nieuw kabinet een nieuwe Rijksvertegenwoordiger moeten vinden.

Opgelucht
“Het ministerie heeft zich dus niet aan de afspraak gehouden. Jammer van alle onrust die het ministerie heeft gecreëerd, maar goed dat de minister zich toch uiteindelijk aan afspraken met de Kamer houdt”, reageert SP-Kamerlid Ronald van Raak op de reactie van minister Plasterk vandaag.

Dat de wet over de benoeming nog niet is aangepast, maakt in de praktijk niet uit, benadrukt Van Raak. “Als een minister een belofte doet aan Tweede Kamer, dan is dat leidend.”

De VVD, PVV, CDA, D66, GroenLinks, 50Plus en SGP ondersteunde daarom het spoedverzoek van SP-Kamerlid Ronald van Raak voor opheldering van de minister. Ook Plasterk’s en Isabella’s eigen partij , de PvdA.