Foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – Het Curaçaose Gerechtshof heeft oud-premier Gerrit Schotte in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel. Ook mag Schotte de komende vijf jaar niet in het parlement verkozen worden. Zijn partner Cicely van der Dijs kreeg vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk.

Samen met hun advocaat Marije Vaders vulden Schotte en Van der Dijs gelijk de papieren voor cassatie in, en zworen ‘te blijven strijden tot het einde’. De oud-premier en zijn levenspartner blijven op vrije voeten in afwachting van het cassatieverzoek.

OM-woordvoerder Norman Serpos en advocaat Marije Vaders na de uitspraak van het hoger beroep Babel

Schotte en Van der Dijs zijn veroordeeld wegens valsheid in geschrifte, het witwassen van geld en corruptie. Het Hof acht bewezen dat Schotte geld heeft aangenomen van de omstreden Italiaanse casinobaas Francesco Corallo.

‘Nederlands systeem’
In de rechtszaal liet het duo geen reactie zien toen het vonnis uitgesproken werd, maar eenmaal buiten uitten ze hun teleurstelling en ongenoegen. “Deze uitspraak moet onze gemeenschap bangmaken. Het laat zien hoe Justitie Curaçaoënaars beheerst, die niet in het systeem passen dat de Nederlanders voor dit land willen”, aldus Schotte.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep Babel vorige maand richtte het topadvocatenteam Geert-Jan en Carry Knoops zich op de start van het onderzoek. Volgens de advocaten was er geen ‘geen grondslag voor een justitieel onderzoek naar Schotte’. Het Gerechtshof oordeelde daar vandaag anders over.

Schotte is in het hoger beroep wel vrijgesproken van het verliezen van zijn diplomatieke paspoort, maar kreeg geen strafvermindering. Van der Dijs is vrijgegesproken van valsheid in geschrifte en kreeg een strafvermindering van drie maanden.

Contact met OM in Italië
De betrokkenheid van Ton van der Schans als waarnemend advocaat-generaal is voor Schotte en Van der Dijs ook een strijdpunt. Ze beschuldigden Van der Schans ervan dat hij loog over de correspondentie met de Italiaanse officier van Justitie Roberto Pelicano. Het contact met het OM in Milaan zou een belangrijke aanleiding zijn geweest om het onderzoek Babel naar Schotte en Van der Dijs te starten.

De woordvoerder van het Openbaar Ministerie, Norman Serphos: “het vonnis is volledig in overeenstemming met wat er was geëist, maar dit is geen reden is om te juichen.” Nu Schotte en Van der Dijs gekozen hebben om in cassatie te gaan, kan het zes tot twaalf maanden duren voor er een eindoordeel in de zaak komt.

‘Klassejustitie’
Schotte’s partijgenoten Charles Cooper en Gilmar Pisas waren ook aanwezig in de rechtszaal. “Deze zaak is een politieke vervolging om Schotte uit te schakelen in de politiek. Dit land is in de greep van klassejustitie”, vindt parlementariër Cooper. Volgens Pisas blijft hun partij MFK duidelijk aanwezig in de Curaçaose politiek. “Het feit dat Schotte nog vrij is, zal hem uitgebreid de kans geven om de beste beslissingen te nemen voor de MFK.”

Uitspraak in hoger beroep Babel. Beelden:
Communicatie Gemeenschappelijk Hof van Justitie