Foto: Eva Vloon

WILLEMSTAD – Boka Ascension ziet er in eerste instantie niet anders uit dan normaal: een rustig zandstrandje omgeven door rotsen. Maar, als je goed kijkt, zie je dat er verspreid over het hele strand kleine stukjes kauwgomachtig spul ligt. Het zijn resten olie, die na het barsten van een opslagtank bij de raffinaderij Petrotrin in Point-a-Pierre in Trinidad, via de zee naar de kust van Curaçao is gekabbeld.

Eerder werd al bekend dat de olie de kust van Aruba en Bonaire had bereikt, maar begin deze week werd ook aangespoelde olie gevonden aan de oostkust van Curaçao en Klein Curaçao. Dat is slecht nieuws, want de plakkerige olie kan een bedreiging vormen voor schildpadden, vissen en andere dieren en planten in en om de zee.


Eva Vloon hielp mee opruimen en maakte deze reportage

Om schade te voorkomen, zijn verschillende natuurorganisaties met hulp van de vrijwilligers en de overheid bezig de olie van het strand te ruimen. Maandag vertrok er een groep naar Klein Curaçao en dinsdag worden Boka Ascension en Boka Mansalina onder handen genomen.

De olie bij Boka Ascension is lastig op te ruimen, omdat het allemaal hele kleine stukjes zijn. Foto: Eva Vloon

Kleine stukjes olie
Sabine Berendse van Sea Turtle Conservation Curaçao gooit haar hele weekplanning om, zodat ze de vrijwilligers kan coördineren en helpen met het schoonmaken van de stranden. Ze vertelt: “Gisteren was ik op Klein Curaçao en daar lagen heel grote plakkaten olie. Hier zijn het juist allemaal kleine stukjes, die vaak ook nog vast zitten in aangespoeld zeegras. Dat maakt het veel lastiger om op te ruimen.”

Als de olie van het strand is gehaald, worden het zand en de plantjes ertussenuit gehaald. De olie wordt daarna overgenomen door de Isla raffinaderij. Het is nog niet bekend of die de olie alleen gaan verbranden, of het ook gaan hergebruiken.

Emotioneel
Berendse zet zich al jaren in voor de natuur op Curaçao. Zo was ze bijvoorbeeld via Carmabi betrokken bij een project om het plastic voor de kust van Klein Curaçao op te ruimen. “Ik was dan ook gisteren best een beetje emotioneel toen ik zag dat het strand, dat ik samen met mijn collega’s heb geprobeerd schoon te maken en te houden, nu onder de vieze, zwarte vlekken ligt.”

De kans bestaat dat er morgen weer nieuwe olie aanspoelt. Daarom blijven Berendse en haar collega’s deze week de stranden goed in de gaten houden. Vrijwilligers kunnen zich via de Facebookpagina van Sea Turtle Conservation Curaçao aanmelden om mee te helpen met olie opruimen.