Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – De eerste dag van het proces in de zaak Drum werd gekenmerkt door een emotionele bekentenis, elkaar tegensprekende verklaringen en een zieke verdachte. Nitzael Padilla Gutierrez (21) bekende dat hij op 17 augustus 2016 bij een overal politieagent Ferry Bakx (45) doodschoot. Hij moest zijn verklaring af en toe onderbreken om zijn tranen weg te vegen.

De Venezolaanse achtergrond van zes van de zeven verdachten speelde een belangrijke rol. “In Venezuela vraagt de politie niets, maar schiet je meteen dood”, zei Padilla Gutierrez (21) over zijn daad. En verschillende andere verdachten noemden de slechte situatie in hun land een motief om naar Bonaire te komen ‘voor een klus’. Chanon Rivera (34), die de groep bij elkaar bracht, zei dat ze wapens wilden verkopen.

Plannen
Bonairaan Rachyt Saragoza (41) werd door de Venezolanen aangewezen als degene die de overvalplannen had gemaakt. Volgens Saragoza zelf was drugshandel het doel. Toen het niet lukte om de twee kilo cocaïne die de Venezolanen binnenbrachten meteen te verkopen, vroeg Rivera naar een huis van een rijke familie.

Saragoza dacht aan de familie De Jongh, een bekende ondernemersfamilie op Bonaire. Na een verkenning werd afgezien van de overval, omdat het terrein bewaakt werd. “Ik wilde tijd rekken, het was nooit mijn bedoeling om echt een overval te plegen”, zei Saragoza.

Hij bracht de Venezolanen vervolgens naar de wijk Sabadeco, omdat Rivera wilde weten waar rijke families wonen. Op de avond van 17 augustus zette hij de Venezolanen daar af, naar eigen zeggen met het idee dat ze de wijk gingen verkennen. Volgens de Venezolanen drong Saragoza er juist op aan dat ze de overval moesten plegen om aan geld te komen.

Wapen
Omdat de inwonende huishoudster net haar vriendin aan de telefoon had toen de overval begon, werd de politie gewaarschuwd. Toen Bakx met zijn collega aan de deur kwam renden de Venezolanen het huis uit, waarbij Bakx achter William Padilla Marin (30) aan ging, de neef van Nitzael Padilla Gutierrez. “Bakx had een stok bij zich, maar viel. Toen zag ik hem naar zijn wapen grijpen en dacht dat hij William dood ging schieten. De agent zat op zijn knieën en greep naar zijn wapen.”

Uit het onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is gebleken dat Bakx al op de grond gelegen moet hebben toen hij in de rug en in zijn hoofd werd geraakt.

Tijdens de zitting werd verdachte José Exposito Perez ziek en werd buiten de zaal kort door een arts onderzocht. Zijn bloed wordt dinsdag in het ziekenhuis onderzocht, omdat hij volgens de arts wel iets mankeert.

Officier van justitie Antionette Doedens zal dinsdag de strafeisen bekendmaken, waarna de verdediging de pleidooien zal houden. Woensdag wordt de zaak Drum afgesloten met de repliek van de officier en dupliek van de advocaten.


Eerste zittingsdag inhoudelijke behandeling zaak DRUM. Video:
Communicatie Gemeenschappelijk Hof van Justitie