Foto: Gijs van den Heuvel

KRALENDIJK – Op Bonaire maakt de gewelddadige dood van het Mexicaanse bemanningslid van een cruiseschip veel los. Adriana Morales de Florencio (23) is zaterdagavond dood aangetroffen op een afgelegen plek bij Playa Grandi. Zij werd sinds 20 april vermist, nadat zij niet was teruggekeerd naar haar schip, de Navigator of the Seas.

Vrijdagavond al is een verdachte aangehouden. Het gaat om de 44-jarige Raysley Sambo. In zijn huis is een pistool gevonden, waarvoor hij geen vergunning had.

Politie en het Openbaar Ministerie (OM) doen geen verdere mededelingen. Maar de vader en broer van de verdachte hebben in een brief aan de ouders van Morales al hun medeleven betuigd en excuses gemaakt voor wat Raysley hun dochter zou hebben aangedaan. De precieze toedracht van de zaak is echter nog onbekend.

Doodsoorzaak nog onderzocht
Een tatoeage op de schouder van het slachtoffer leidde tot een voorlopige identificatie. Autopsie moet meer duidelijkheid geven over de precieze doodsoorzaak. Op de plek waar het lichaam is gevonden, in een vers gegraven graf, is de hele nacht van zaterdag op zondag forensisch onderzoek gedaan.

De ouders van Morales zijn zondagochtend aangekomen op Bonaire.

Politiebericht

Inmiddels zijn in de Bonairiaanse gemeenschap initiatieven ontstaan om dinsdag een stille tocht te houden en om geld in te zamelen voor de familie van het slachtoffer.

Stage
Morales studeerde toerisme aan de universiteit van Puebla in Mexico en was voor een stage aangenomen op de Navigator of the Seas. Op camerabeelden is zij te zien in de straten van Kralendijk. Ze loopt daar ogenschijnlijk vrijwillig mee met de verdachte Sambo. Mede op basis van deze beelden is Sambo aangehouden.

De Mexicaanse is al de zesde geweldsdode op Bonaire dit jaar. Voor het eiland is dit een ongewoon hoog aantal. Politie en justitie waarschuwen al enige tijd voor het toegenomen wapenbezit. Afgelopen week nog is een actie preventief fouilleren gehouden. Daarbij zijn enkele wapens in beslag genomen.