Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – De illegale vuilstortplaats in Tamarijn blijft voorlopig dicht. Dat heeft het ministerie van Justitie gelast. Het gat waar vorige week een grote afvalbrand woedde, wordt waarschijnlijk met zand en bouwafval afgedekt. Omwonenden van de vuilstortplaats nemen juridische stappen tegen de eigenaar van het terrein.

Minister Arthur Dowers van Justitie heeft buurtbewoners uitgelegd dat de eigenaar geen vergunning voor het storten van vuil op zijn terrein heeft en dus in gebreke is. Op de vraag of hij dan ook vervolgd zal worden, gaf de minister te kennen dat dit aan het Openbaar Ministerie (OM) is om te beslissen.

Ariën Rasmijn in gesprek met buurtbewoner Luc Alofs en minister Arthur Dowers

‘Ingedutte’ commissie
Datzelfde OM heeft ook zitting in een speciale commissie die vijf jaar geleden in het leven werd geroepen om illegale stortplaatsen te inventariseren en te sluiten, en om overtreders te beboeten. Luc Alofs, die vijf jaar geleden ook al actief was tegen de vuilstortplaats in Tamarijn, zegt dat de commissie was ingedut.

Tussenoplossing
Volgens de minister echter is die commissie ‘altijd actief gebleven’, maar heeft een van de leidinggevenden ervan te weinig gedaan. Die persoon is inmiddels niet meer werkzaam bij de overheid. “Nu kunnen wij iemand anders ermee belasten”, aldus de bewindsman. Voorlopig wordt het gat van Tamarijn met zand afgedekt, totdat de commissie mogelijk besluit om het af te dekken met bouwafval, zoals eerder met twee andere illegale vuilstortplaatsen is gedaan.

Aruba kent op dit moment naast de dump van Parkietenbos één stortplaats voor bouw- en tuinafval. Deze ligt in Gabilan. Er zijn echter, voor zover bekend, zo’n dertig illegale stortplaatsen verspreid over het eiland waar, al dan niet tegen betaling, alle soorten vuil zonder enig toezicht worden gestort.