Foto: Live 99

KRALENDIJK – Op het Wilhelminaplein in Kralendijk hebben maandag enkele honderden mensen gehoor gegeven aan de oproep van vakcentrale Usibo om te staken vanwege de voorgenomen korting op de pensioenen. De stakingsleiding zegt zich te beraden op nieuwe acties, waaronder mogelijk ook het luchtverkeer, het toerisme en andere sectoren van de economie zullen lijden.

Gedeputeerde Nina den Heyer zei ‘kippenvel’ te krijgen van het succes van de staking. Ook Charles Mercelina, de voorzitter van vakcentrale Usibo, toonde zich tevreden. “Het is voor het eerst dat op Bonaire zo’n grote eenheid is”, zo klonk op het plein. De meeste scholen op het eiland waren maandag gesloten. Alleen eindexamenleerlingen van de middelbare school SGB konden terecht. Veel ambtenaren waren niet op het werk verschenen.

Stakers verzamelen zich op het Wilhelminaplein. Foto: 99 Live

De betogende stakers op het Wilhelminaplein, waar de winkels gewoon open waren, zorgden voor andere inwoners van Bonaire voor weinig overlast. Dat wordt mogelijk anders, als ook andere sectoren van de economie met stakingen te maken krijgen.

Gedeputeerde Den Heyer zei te hopen dat de zaak niet zal escaleren. Echte overlast kan ontstaan als ook werknemers van het nutsbedrijf WEB zich bij de staking aansluiten, en er stroomonderbrekingen komen.

Volgens vakbondsman Charles Mercelina, in gesprek met het radiostation Bon FM, zijn er drie mogelijkheden om het pensioenfonds PCN uit de problemen te helpen: de gehekelde korting, premieverhoging, of een eenmalige extra werkgeversbijdrage. “Dat laatste geeft ons lucht, want een korting willen we uiteraard niet en de premies zijn al hoog.”

De staat
Mercelina onderstreepte dat de staking niet tegen Nederlanders is gericht. “We protesteren tegen de staat, niet tegen de mensen. De staat moet extra fondsen beschikbaar stellen.” De bonden bekijken van dag tot dag hoe verder te gaan. Zij blijven hopen op een positieve reactie uit Nederland, maar zijn bereid de staking uit te breiden.