WILLEMSTAD – Er komt 3,5 miljoen gulden extra beschikbaar voor studenten die in de Caribische regio willen studeren. Dat heeft het Ministerie van Onderwijs op Curaçao deze week bekendgemaakt. Eerder had het ministerie aangegeven niet meer dan 1,5 miljoen te hebben. Dat bedrag is nu opgehoogd tot vier miljoen.

Margit de Freitas, directeur van de Stichting Studie Financiering (SSC), zegt ‘erg opgelucht’ te zijn over de verhoging. De SSC vindt het extra geld nodig, omdat steeds meer studenten ervoor kiezen in de regio hun onderwijs voort te zetten. Daarnaast richt de SSC zich nog altijd op studenten die naar Nederland gaan.

Volgens Jealaine Alexander van My Future Career, een organisatie die studenten begeleiding biedt, wordt studeren in de regio steeds belangrijker. “Er zijn bijvoorbeeld studenten die in de regio medicijnen willen studeren. Om dat in Nederland te kunnen doen, moeten ze zich inschrijven voor de loting. Maar deze loting is al sinds januari gesloten. In de regio hebben ze meer kansen.”

In 2012 begon de overheid met het financieringsprogramma voor studenten in de regio. In het eerste jaar gingen slechts 67 studenten naar landen in de regio. Inmiddels studeren daar bijna 600 studenten. SSC verwachtte in 2012 dat het slagingspercentage in de regio hoger zou zijn dan in Nederland. Het slagingspercentage in de regio is ondertussen zelfs 90 procent versus 45 procent in Nederland.