Foto: John Samson

HILVERSUM – “De familie is Mitch Henriquez al kwijt, dus ze hebben niks meer te verliezen. We gaan door met procederen tot de waarheid naar boven komt”, zegt advocaat Richard Korver. De rechtbank heeft vrijdag besloten om de identiteit van de vijf verdachte agenten niet met de nabestaanden en hun advocaten te delen.

Het is de derde teleurstelling op rij voor de nabestaanden in het proces tegen de agenten die betrokken waren bij de fatale aanhouding van Henriquez in 2015.

Advocaat Richard Korver over strijdbaarheid nabestaanden Henriquez (bijdrage: Natasja Gibbs)

Volgens Korver is het nu onmogelijk om erop toe te zien dat een eventuele straf ook echt wordt uitgezeten door de verdachte agenten. “Je kunt niet controleren of DH01 ook echt de gevangenis in gaat. Niemand weet wie DH01 is.”

Europees Hof
De nabestaanden willen nu naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen. Volgens hun advocaat hebben ze een sterke zaak. Ook het ‘gebrekkig onderzoek’ naar de dood van Henriquez is volgens Korver een aanleiding op zich.

Advocaat Richard Korver over gang naar het Europees Hof (bijdrage: Natasja Gibbs)

De nabestaanden hopen op een eerlijk proces. “Het Europees Hof heeft Nederland al eerder op de vingers getikt over gerechtelijke procedures”, aldus Korver. “Wellicht wordt dit de derde keer.”

Hoger beroep
In een schriftelijke verklaring laat de Haagse rechtbank weten dat de eis van de nabestaanden al eerder door een andere rechter is afgewezen. De beslissing van die rechter kán de rechtbank daardoor niet aanvechten.

“Zo worden de nabestaanden dus van het kastje naar de muur gestuurd”, reageert Korver. De familie laat het er niet bij zitten en wil in hoger beroep gaan. “Wij gaan die mogelijkheid bestuderen en als het juridisch mogelijk is gaan we zeker in hoger beroep.”