Foto: John Samson

DEN HAAG – Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn opgelucht met de verkiezingsuitslag op Curaçao. De Kamerleden gaan ervan uit dat ‘corrupte politici’ geen regering kunnen vormen.

Op Curaçao is MAN van Hensley Koeiman verrassend winnaar geworden, met een verschil van driehonderd stemmen van de MFK. Kamerleden maakten zich grote zorgen dat Gerrit Schotte (MFK) weer aan de macht komt na deze verkiezingen. De ex-premier had gehoopt op een ruime overwinning. Omdat hij in beroep is gegaan in een grote corruptiezaak, kon hij meedoen aan de verkiezingen. Eerder dit jaar is hij veroordeeld voor fraude, witwassen en valsheid in geschrift. Ook tegenover nieuwkomer Amparo dos Santos (KDNT) staan Kamerleden afwijzend.

John Samson in gesprek met Tweede Kamerleden over de verkiezingsuitslag

Mogelijke hertelling op komst
Schotte feliciteerde in een eerste reactie de winnende partij, maar zei wel om een hertelling te gaan vragen door het kleine verschil. Dat is opvallend, want de officiële uitslag moet nog gepresenteerd worden. Kamerlid André Bosman (VVD) gaat ervanuit dat er geen onregelmatigheden zijn gebeurd. “Ik vind het wel jammer dat er geen verkiezingswaarnemingsmissie is geweest. Dat had ik graag gezien.”

Hoop op MAN
In Den Haag staat de sociaal-democratische MAN bekend als een ‘constructieve partij’, blijkt uit een rondgang. Voor PvdA is het ‘bijzonder’ dat de ‘oude zusterpartij’ MAN de grootste is geworden, zegt Roelof van Laar. Volgens het Kamerlid is de partij op een nieuwe en goede koers, dan toen de partij tussen 2010 en 2012 met de MFK en PS ging regeren.

In de afgelopen jaren verscheen SP-Kamerlid Ronald van Raak steeds met kritische opiniestukken in de media over Schotte, corruptie en de gokindustrie. Hij vindt het terecht dat parlementsleden in Nederland zich op die manier met de lokale politiek op het eiland inmengen. “Natuurlijk ga ik niet over de politieke keuzes van het eiland. Maar zo lang Curaçao in het Koninkrijk zit, ben ik wel mede verantwoordelijk voor goed bestuur en voor het behoud van de rechtstaat.”

Armoede aanpakken
De nieuwe coalitie moet haast maken met het aanpakken van de armoede op Curaçao, zegt de Antilliaanse belangenbehartiger OCaN. Voorman Glenn Helberg, die namens de organisatie bemiddelt met de Nederlandse overheid, ziet dat arme Curaçaoënaars naar Nederland emigreren. Veel eilandgenoten komen volgens hem in de problemen, omdat zij moeilijk zich kunnen vestigen of aan de slag kunnen gaan.

Glenn Helberg (OCaN) over de banden tussen Curaçao en Nederland