Foto: John Samson

Elk jaar op 20 augustus wordt in Amsterdam 2 minuten stilte gehouden voor de Curaçaose jongen Kerwin Duinmeijer - foto: John Samson

Elk jaar op 20 augustus wordt in Amsterdam 2 minuten stilte gehouden voor de Curaçaose jongen Kerwin Duinmeijer – foto: John Samson

 In de afgelopen jaren neemt de belangstelling om de jaarlijkse Kerwin-herdenking bij te wonen steeds af. Het valt op dat Caribische jongeren steeds minder bekend zijn met het verhaal van Kerwin Duinmeijer, stelt de organisatie.

Stilstaan bij de racistische moord op de Curaçaose Kerwin Duinmeijer (1983) is een must in 2016, betogen de sprekers zaterdag tijdens de herdenking in het Vondelpark. Racisme, discriminatie en het etnisch profileren speelt nog steeds een grote rol stellen zij met verschillende voorbeeld. Ook de Bosmanwet die in september behandeld zal worden in de Tweede Kamer wordt tijdens de bijeenkomst aangehaald.

Onder de aanwezigen bij het Mama Baranka-monument in het Vondelpark, is de ‘karige’ aanwezigheid van de eigen Caribische gemeenschap in Nederland opgevallen. Vooral de afwezigheid van de verschillende Caribische organisaties en de Curaçaose regeringsvertegenwoordiging viel hen op. De stichting Vrienden van Kerwin overweegt om de herdenking volgend jaar weer voor het paleis op de Dam te houden.

Wie was Kerwin Duinmeijer?
De moord op de 15-jarige Kerwin Duinmeijer zorgde in 1984 voor een schok in Nederland en bij de zwarte gemeenschap. Volgens de politie en getuigen, zou het gaan om de eerste racistische moord sinds de Tweede Wereldoorlog. De Curaçaose jongen groeide tot het symbool voor tolerantie tegenover andere culturen. De Nederlandse zanger Frank Boeijen maakte het bekende lied ‘Zwart Wit’, naar aanleiding van de moord. Boeijen kreeg daardoor doodsbedreigingen aan zijn adres.