Een voordeel van screenen is dat eerdere controles vergeleken kunnen worden met nieuwe controles en bijvoorbeeld een verandering in borstweefsel sneller wordt opgemerkt.  Foto Elisa Koek

Een voordeel van screenen is dat eerdere controles vergeleken kunnen worden met nieuwe controles – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – “Zelf had ik er nooit aan gedacht me te laten screenen op borstkanker. Ik dacht dat ik het wel zou merken als er iets mis zou zijn.” Anne van Lierop bleek borstkanker te hebben. Ze kreeg een oproep van Fundashon Prevenshon om zich te laten screenen en de kanker bleek gelukkig in een vroeg stadium te zitten.

Fundashon Prevenshon voert sinds 2010 borstkankerscreenings uit. Het onderzoek naar baarmoederhalskanker is net afgerond. Hoewel preventie van deze twee ziektes pas het begin is, lijkt het einde van de stichting ineens dichtbij. De overheid komt niet over de brug met het geld dat nodig is om door te gaan.

Louise Elstak in gesprek met Elisa Koek

Fundashon Prevenshon startte in 2010 met hulp van particuliere donateurs en zorgverzekeraars. De stichting zou van deze fondsen de eerste vijf jaar financieren waarna de overheid de stichting zou overnemen. Fundashon Prevenshon kreeg in februari een brief dat er afspraken gemaakt moesten worden over de overdracht, maar hier blijft het tot nu toe bij. “De overheid heeft 600.000 toegezegd, waar we heel blij mee zijn. Er is echter 1.9 miljoen nodig om de stichting te laten continueren”, vertelt directrice Louise Elstak.

Besparen op zorg
Volgens Het Nationaal Kompas van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid heeft preventie het doel ziekten en complicaties van ziekten te voorkomen of in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Met dit uitgangspunt is Fundashon Prevenshon opgericht: allereerst met borstkankerscreenings om daarna uit te breiden. “Landen die aan preventie doen, besparen op zorg”, gaat Elstak verder. “Door vroege diagnose voorkom je dat mensen ziek worden of zelfs doodgaan.”

Geen nummertje
Angeline de Ron heeft borstkanker gehad. Ook zij wilde er eigenlijk niets van weten. Tot ze een knobbeltje voelde in haar borst. “Ik ging me erin verdiepen en merkte hoe fijn het was om tips te krijgen en ervaringen te delen.” De Ron richtte Fundashon Sinta Ros op, een stichting voor borstkankerpatiënten om elkaar te steunen. Ze benadrukt de rol van Fundashon Prevenshon voor haar stichting. “Wij doen het sociale deel, zij de controles. Die samenwerking is perfect.”

Een voordeel van screenen is dat eerdere controles vergeleken kunnen worden met nieuwe controles en bijvoorbeeld een verandering in borstweefsel sneller wordt opgemerkt. Volgens De Ron gaat het verder dan dat. Ze vertelt hoe belangrijk het is dat de drempel voor een onderzoek laag is. “Er is nog te weinig bewustzijn over borstkanker dus de drempel moet niet te hoog zijn. Ik heb dagelijks vrouwen met borstkanker om me heen en ik weet hoe belangrijk het is dat je geen nummer bent. Bij Prevenshon begrijpen ze dat.”

Uitbreiden
De tweede stap van Fundashon Prevenshon was baarmoederhalskanker. De stichting heeft net een onderzoek afgerond en de data verzameld om een advies uit te brengen voor het hele Caribische Gebied. Hierna zou de preventie moeten worden uitgebreid naar het voorkomen van bijvoorbeeld chronische ziektes of diabetes. Om uit te breiden met de preventie van andere ziektes, zou jaarlijks steeds iets meer geld moeten vrijkomen. “We zijn eigenlijk net begonnen en daarom zou het ontzettend zonde zijn om te stoppen”, stelt Elstak. “Alle apparatuur, de screenings die in ons systeem zitten, de samenwerkingen met Kranchi en specialisten: alles zou verloren gaan.”

De overheid heeft niet officieel bekendgemaakt dat de stichting het totale bedrag voor 2016 niet ontvangt. Elstak’s hoop is dat zij de komende maanden toch over de brug komen.

Door Elisa Koek