Tamara Leonard (l) with Shelly Alphonso: "Check je borsten." - foto: Today / Hilbert Haar

Tamara Leonard (l) with Shelly Alphonso: “Check je borsten.” – foto: Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Tamara Leonard trad in mei af als voorzitter van de Kamer van Koophandel om de weg vrij te maken voor politieke ambities als kandidaat voor de Verenigde Volkspartij (UP). Enkele weken later werd ze gediagnosticeerd met een agressieve vorm van borstkanker.

 
Leonard maakte haar situatie donderdag bekend om bij te dragen aan de borstkanker bewustwordingscampagne van de Positive Foundation.

 
Leonard, die in oktober veertig wordt, drong er bij alle vrouwen op aan zich te laten onderzoeken. Ze zegt dat ze in het verleden twee borstvergrotingen heeft ondergaan omdat ze een sexy voorkomen wilde. Nu beseft ze dat er belangrijker zaken zijn.

 
Leonard zegt dat ze nalatig is geweest in het onderzoeken van haar borsten. Sterker nog, ze wist dat ze een knobbel in haar linkerborst had – het viel collega’s en vrienden op dat ze voortdurend over de linkerzijde van haar borst wreef – maar ze maakte pas een afspraak met een specialist in Miami op aandringen van een vriendin.

 
Check
“Als ik mijn borsten tijdig had gecheckt zou ik nu niet in deze situatie verkeren,” zegt Leonard. Dit gaat niet alleen over mij, maar over iedereen op ons eiland. Check je gezondheid.”

 
Chemo
De diagnose zal Leonard’s politieke ambities beïnvloeden omdat ze chemotherapie en bestraling moet ondergaan. “Maar dit maakt me zeer energiek. Ik ben me er veel meer van bewust dat we mensen moeten aanmoedigen om goed voor zichzelf te zorgen.” Shelly Alphonso van de Positive Foundation noemde het moedig dat Leonard haar diagnose openbaar heeft gemaakt.

 
Door Hilbert Haar