Ombudsman Reinier van Zutphen. Foto: Pieter Hofmann.

Ombudsman Reinier van Zutphen – foto: Pieter Hofmann

DEN HAAG – De Ombudsman vervult in Caribisch Nederland een andere rol dan in Europees Nederland. Daarmee reageert Ombudsman Reinier van Zutphen op eerdere uitlatingen van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Ronald Plasterk.

De minister heeft incidenteel 250.000 euro beschikbaar gesteld voor de Ombudsman in Caribisch Nederland. De Ombudsman had echter structureel vier ton gevraagd, en heeft daarom een geplande reis met onderzoekers afgezegd.

Pieter Hofmann in gesprek met Reinier van Zutphen

Eerstelijns
Plasterk stelde eerder dat de Ombudsman er is voor 18 miljoen Nederlanders, ongeacht waar ze wonen. Van Zutphen is het daar niet mee eens. Op Bonaire, Saba en Sint Eustatius komt de Ombudsman sneller in beeld bij klachten van inwoners.

Van Zutphen: “Het grote verschil is dat de Ombudsman op de BES-eilanden de eerstelijns behandelaar is van klachten. Mijn rol in Europees Nederland is dat pas als men er op lokaal niveau niet uitkomt, dan kun je in tweede instantie naar de Ombudsman toe.”

Persoonlijk contact
“Dat betekent dat als ik er niet ben, dat klachten ook niet behandeld kunnen worden”, gaat de Ombudsman verder. Burgers van Caribisch Nederland kunnen hun klachten indienen per telefoon, e-mail of Skype. Het persoonlijk contact ontbreekt echter. Volgens de Ombudsman is dat een hindernis voor burgers met een klacht.

Van Zutphen: “Ik ben twee weken geleden met mijn collega’s op de markt gaan staan in Utrecht. Dan komen er toch mensen langs die Den Haag heel erg ver vinden. Dat betekent dat het persoonlijk contact belangrijk is en mensen de mogelijkheid oplevert om aan de Ombudsman te vertellen wat hen dwarszit. Die rol wil ik ook vervullen op Bonaire en dan is twee keer per jaar een bezoek brengen echt geen luxe.”

De Ombudsman spreekt binnenkort met de minister over de hoogte van het budget. Voor een Kinderombudsman op de BES-eilanden komt sowieso geen extra toelage.

Door Pieter Hofmann