In de 18e eeuw werd er wel aan fosfaatwinning gedaan op Klein Curaçao - foto: Leoni Leidel-Schenk

In de 18e eeuw werd er wel aan fosfaatwinning gedaan op Klein Curaçao – foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – “Er wordt door geen enkele bootexploitant huur betaald aan ons voor grond op Klein Curaçao”, zegt Kurt Verbist, managing director van de Mijnmaatschappij Curaçao, stellig. “Ik durf hier mijn hand voor in het vuur te steken.”

Aalt Waterweg van Mermaid Boat trips vertelde enkele weken geleden huur te betalen aan de Mijnmaatschappij voor het gebruik van grond op Klein Curaçao. Om deze reden hebben zij dit terrein gemarkeerd als ‘privéterrein’.

Volgens Verbist is er geen twijfel mogelijk of er huur wordt betaald aan de Mijnmaatschappij. “Ik heb het voor de zekerheid nagevraagd, maar er is geen sprake van. We bezitten geen grond daar, want het is ‘Open Land’. In de 18e eeuw werd er wel aan fosfaatwinning gedaan op Klein Curaçao, maar de Mijnmaatschappij bestond toen nog niet.”

De Engelse mijningenieur John Godden was betrokken bij dit project en zijn zoon William richtte begin 19e eeuw de Curaçaose Mijnmaatschappij op. Rond deze tijd werd ook het project op Klein Curaçao afgerond. “In 1989 is de Mijnmaatschappij gekocht door Citco en sinds 2009 is de Mijnmaatschappij in handen van Jansen de Jong Caribbean. We hebben al lang geen grond of projecten meer op Klein Curaçao. Het is dus onmogelijk dat er al dertien jaar huur wordt betaald. Ik weet niet aan wie ze dit betalen, maar ik zou graag dat bankrekeningnummer willen zien.”

Privéterrein
De illegaal gebouwde constructies op Klein Curaçao krijgen al enkele jaren media-aandacht, maar actie door de overheid blijft voorlopig nog uit. Bij een bezoek aan het eiland bleek bovendien dat bootexploitanten stukken van eiland claimen als privéterrein. Deze terreinen zijn niet toegankelijk voor iedereen, maar alleen voor mensen die met de betreffende boot naar het eiland komen. Dit is opmerkelijk aangezien Klein Curaçao eigendom is van Land Curaçao.

Volgens Waterweg van Mermaid Boat Trips wordt er al jaren huur betaald voor het terrein op Klein Curaçao en is het dus logisch dat zij dit als privé beschouwen. Waterweg zei huur te betalen aan de Mijnmaatschappij, maar neemt zijn woorden terug als hij de reactie van Verbist hoort. “We betalen aan Domeinbeheer, misschien ben ik niet duidelijk geweest”, vertelt de kapitein.

Misverstand
Ook zijn collega, eigenaar van de Mermaid, Cor Mons is kennelijk niet duidelijk geweest. In 2011 vertelde hij namelijk hetzelfde verhaal aan de krant Amigoe. “Ik begrijp niets van alle ophef over Klein Curaçao. Ik breng er al tien jaar toeristen naartoe en er zijn nooit problemen. Ik huur het stukje grond van de Mijnmaatschappij en daar staan die parasolletjes nu. Er is mij nooit iets gevraagd en ik heb ook nog nooit een rapport van die commissie gezien”, aldus Mons tegenover de krant.

Volgens Waterweg is een foutje snel gemaakt, maar bedoelden ze beiden Domeinbeheer. “Ik weet eigenlijk niet of Mijnmaatschappij en Domeinbeheer onder één noemer vallen. Het zou kunnen dat het hele andere organisaties zijn. Dan is dat een misverstand.”

Domeinbeheer kan momenteel geen informatie geven over zijn huurders.

Door Elisa Koek