Jandino Asporaat in Bon Bini Holland - foto: Victor Arnolds

Jandino Asporaat in Bon Bini Holland – foto: Victor Arnolds

NOORDWIJK – “Ik ben een jongeman van een klein eiland die met een droom naar Nederland is gekomen. En het is me gelukt. Natuurlijk is het extra speciaal dat ik als Antilliaanse jongen nu de hoofdrol heb in een film, maar het gaat er vooral om dat het een toffe comedy is vol actie, romantiek en typetjes.”

In het statige hotel Huis ter Duin schuifelen ze rond in zachte badjassen in afwachting van hun volgende scène. Buiten is het stormachtig. Koude vlagen zeewind waaien naar binnen door een raam dat openstaat vanwege de kabels die voor de filmopnames nodig zijn. “Welkom in mijn hotel”, zegt Rudge – nog helemaal in zijn rol als zakenman en hoteleigenaar Ken Maduro – met een zwierig armgebaar.

 
Jandino Asporaat en Sergio IJssel over Bon Bini Holland (bijdrage: Jamila Baaziz)

Tussen twee scènes en een bezoekje aan de visagie door vertelt hoofdrolspeler Asporaat – afwisselend grappend en serieus – over zijn eerste hoofdrol in een film. “Het is nu draaidag achttien en ik ben blij. Het is spannend, helemaal omdat het film is met twee Antilliaanse woorden in de titel…”, aldus Asporaat. “We maken elke dag plezier met z’n allen en zijn stiekem een beetje van elkaar gaan houden. Ik wat meer van de vrouwen dan de mannen van mij, maar…”

Cliché
In de film speelt Asporaat een Curaçaose oplichter die moet kiezen tussen het geld of de liefde. Dat klinkt of deze Robertico een nieuw, hilarisch typetje vol Antilliaanse clichés is à la Judeska, maar dat blijkt niet het geval. “Het is een normale gast met dromen, die normaal praat en loopt. Hij is geen stereotype, maar een gewone jongen die overal vandaan kan komen.”

Typetjes
Toch hoeven de fans van Asporaats typetjes niet te vrezen. Er zitten wel degelijk typetjes in de film. Asporaat: “We houden ervan onszelf te herkennen in typetjes. Ik zie dat niet per se als stereotypes. Mensen lachen omdat ze allemaal wel een familielid hebben die doet wat zo’n typetje doet. Ik gebruik allerlei typetjes – Antilliaanse, Hollandse, Surinaamse – om makkelijk een verhaal te vertellen. Ik zet het graag hard neer, zodat iedereen er iets van vindt, maar ik krijg eigenlijk weinig kritiek op mijn typetjes.”

Draai
Acteur Sergio IJssel is niet bang dat in Bon Bini Holland vooroordelen over Antillianen bevestigd worden: “Natuurlijk is het een cliché dat we twee donkere jongens spelen die houden van makkelijk geld maken, maar met comedy kun je iets negatiefs een positieve draai geven en erom lachen.” IJssel speelt Norwin, de beste vriend van Robertico, die ook betrokken is bij de illegale verhuur van vakantiehuizen.

Cast
IJssel is blij dat er een eindelijk een film wordt gemaakt met een grotendeels donkere cast. “Het is tijd voor deze film. En het feit dat met onze ideeën een speelfilm gemaakt wordt, zegt dat er ontwikkelingen zijn in Nederland. Ik hoop dat deze film de eerste is van vele. Toen ik van de toneelschool kwam, wilde ik de barrière voor donkere acteurs in Nederland doorbreken. Maar dat kun je niet in je eentje. Ik hoop dat de Nederlandse filmwereld na deze film meer films gaat maken met een overwegend donkere cast.”

door Jamila Baaziz