EINDHOVEN – Het flexibel cameratoezicht in Eindhoven wordt voortgezet als dat de openbare orde en veiligheid bevordert.

Dat zegt Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven op een besloten commissie vergadering in reactie op vragen van Rudy Reker, lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) in Eindhoven.

Rudy Reker van Lijst Fortuyn Eindhoven

Reker had vragen gesteld over de tijdelijke camera die was opgehangen op de Vestdijk in het centrum van Eindhoven. Daar veroorzaken Antillianen overlast. De camera is, zoals was afgesproken, in november vorig jaar, na vier maanden verwijderd, laat de burgemeester weten in een persbericht aan Caribisch Netwerk.

Overlast
De overlast is volgens de burgemeester ‘tijdens de periode dat de camera hing, verdwenen op die plek’. Winkeliers zijn positief over het effect van de camera. Maar volgens Van Gijzel is het onduidelijk of het verdwijnen van de overlast door de camera komt. De burgemeester was, zo meldt een woordvoerder, verder niet bereid een toelichting te geven op het besluit.

Er is nog wel degelijk sprake van overlast, vindt Reker. Het is een waterbed, zegt hij. Als je op een plek een camera inzet, verdwijnen de overlastgevende Antillianen gewoon een straat verder. Dat bevestigt ook burgemeester Van Gijzel in zijn antwoord op de besloten commissievergadering.

Waar de camera nu dan wel wordt ingezet en óf er ook werkelijk een camera wordt ingezet om Antillianen op te speuren, is vooralsnog onduidelijk. Ook Reker mag niet vertellen wat in de besloten commissie vergadering verder besproken is over de aanpak van de probleem Antillianen. Wel zei de LPF-lijsttrekker van Eindhoven dat de situatie rond overlast, de burgemeester aan het hart gaat.

Door Sam Jones