Foto: John Samson

Saba Dag in Nederland - foto: John Samson

Saba Dag in Nederland – foto’s: John Samson

TILBURG – Het volkslied zingen, taart eten en na jaren weer oude bekende gezichten uit Saba zien. Voor het eerst is er op uitbundige wijze Saba Dag gevierd in Nederland.

Het is de eerste keer dat er een openbaar feest voor de Sabaanse gemeenschap in Nederland is gehouden. Een dag na de officiële Saba Dag stromen zaterdag ongeveer vijftien liefhebbers van het eiland een restaurant in Tilburg binnen, waar zowel buiten als binnen Sabaanse vlaggen hangen. Het restaurant is van ‘teacher Aireen’, een voormalige basisschooljuf die op Saba doceerde.

Contact
“In Nederland wordt er wel eens bij iemand thuis een besloten bijeenkomst georganiseerd voor Saba Dag. Maar dit is toch anders, want bij deze viering komen ook Sabanen waar ik niet direct mee omga”, vertelt de Sabaanse Angie Ignacio (24).

De Sabaanse vlag wordt buiten voor het restaurant in Tilburg gehangen tijdens de viering van Saba Dag

De Sabaanse vlag wordt buiten gehangen

De studente is speciaal voor de viering vanuit haar nieuwe woonplaats Den Haag naar Tilburg afgereisd. “Je herkent de gezichten wel, je weet zo wie uit Saba komt en wie niet. Ik kom heel soms hier in Nederland een Sabaan tegen, maar in principe zien we elkaar nauwelijks. Het is echt een speciale dag.”

Op drie volwassenen na, zijn het vooral jongeren uit de bovenwindse eilanden Saba en Sint Maarten die op het evenement afkomen. De gesprekken gaan ook over de overeenkomsten met de eilanden Sint Maarten en Curaçao, waarmee veel Sabanen een familieband hebben. Er wordt veel gelachen, maar ook gediscussieerd over de ontevredenheid over Saba als bijzondere gemeente van Nederland.

Saba taart

Saba taart

Voordat de Saba-taart aangesneden wordt, is het tijd voor toespraken. Eldon Smith, een van de drie volwassenen, vraagt de jongeren met klem om contacten op te doen en elkaar vaker te zien. Hij vindt het opmerkelijk dat de weinige Sabanen in Nederland elkaar nauwelijks kennen.

Klein
“Wij kunnen veel voor elkaar betekenen en ook voor Saba”, vertelt Eldon. “Denk vooral niet omdat we van een klein eiland komen, dat wij niet veel groots kunnen bereiken. Er is juist iets groots in het klein zijn. Wees trots op jouw Sabaanse identiteit en draag het uit.”

Door John Samson