Justin & Jaylen (9) maken weer huiswerk - foto: Dick Drayer

Justin & Jaylen (9) maken weer huiswerk – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Kinderen op de Dr. Nelly Winkelschool, een school voor speciaal onderwijs, zijn niet veilig voor het humeur en de grillen van hun juf. Dat zegt Petra Meijer. Zij had twee jongens van negen jaar op die school: Justin en Jaylen.

 
Ze moesten vernederingen ondergaan en werden regelmatig uitgescholden voor idioot. Meijer heeft het vorige schooljaar al geprobeerd Justin en Jaylen op een andere school te krijgen. Dat lukte toen niet. Dit schooljaar hebben ze een plaats gekregen op de Kennedyschool.

Een reportage door Dick Drayer

Andere ouders zeggen ook dat het niet pluis is op de Nelly Winkelschool. Solange Brigitha heeft haar zoon Dyangelo (9) daar van school gehaald. “Het ging niet meer, Dyangelo kreeg soms tennisballen naar zijn hoofd gegooid. Er werd altijd enorm geschreeuwd tegen de kinderen, soms minuten lang.” Volgens Brigitha kan het onderwijzend personeel het LOM-onderwijs absoluut niet aan. “Er wordt niet alleen geschreeuwd, maar ook geslagen”, zegt ze.

 
Petra maakte van de schreeuw- en scheldpartijen geluidsopnamen en confronteerde Soraida Mardenborough daarmee, het hoofd van de school. Die erkende toen het problematisch gedrag van sommige leerkrachten. Ze vertelde dat dit soort gedrag haar zorgen baart en ze bood excuses aan; de juf kreeg zelfs een waarschuwing. Maar het schreeuwen en schelden hield niet op. Toen Petra opnieuw een klacht wilde indienen, werd haar verteld dat de school niets meer kon doen omdat de juf een vaste kracht is.

 
Verder vindt het hoofd dat er op haar school niets verkeerds aan de hand is: “Mijn school is net als elke andere school.” Er gaat wel eens een leerkracht ‘uit z’n dak’ maar dat gebeurt volgens haar op alle scholen.

 
Dienst Openbare Scholen
Het probleem proberen te bespreken bij de Dienst Openbaar Scholen (DOS), waar de Nelly Winkelschool onder valt, lukte niet. Tijdens het gesprek blijkt het waarnemend hoofd van DOS, Aldrick Criqué, het dossier niet te hebben gelezen.

 
Petra Meijer: “Hij wist niets van de incidenten en weigerde te praten over wat er gebeurd is. Hij wilde alleen een oplossing zoeken waarbij het personeel gespaard kon blijven en beschuldigde mij er van dat ik er op uit was de juffrouw weg te krijgen.”

 
Toen Petra Meijer besloot haar kinderen thuis te houden kwam de DOS wel in actie en stuurde een onderwijsfunctionaris. De kwam met een oplossing: de kinderen zouden overgeplaatst worden naar een andere klas met extra begeleiding. Voor Meijer was het alsof haar kinderen met deze maatregel gestraft werden en dat de juf niet gecorrigeerd hoefde te worden.

 
Leerkrachten
Leerkrachten die gewerkt hebben op de school bevestigen het verhaal van Petra en de andere ouders. “Er is van alles mis op die school”, zegt Rixt de Vries, die in 2011 op de dr. Nelly Winkelschool begon met lesgeven. “Docenten gebruiken tijdens de les, op vergaderingen en bij pleinwacht hun mobiele telefoon non-stop. Opletten waar de kinderen mee bezig zijn, is er niet bij.”

 
“Tijdens de les lazen veel van mijn collega’s de krant; of ze liepen te pas en te onpas de klas uit en lieten de kinderen alleen of met een stagiair achter. Dat vind ik onverantwoord op een ‘speciale school’, met moeilijke kinderen die veel aandacht en structuur nodig hebben. Je merkte aan alles dat sommige leerkrachten absoluut niet bezig waren met het onderwijs en de kinderen”, zegt De Vries.

 
Vooral het voortdurend schreeuwen en gebruik van verbaal en fysiek geweld naar de kinderen was volgens De Vries verschrikkelijk. “Het hoofd van de school verstopt zich in haar kantoor. Ze heeft geen zicht op wat er zich allemaal binnen en buiten de klassen afspeelt.” De Vries kon het op een gegeven moment niet meer aan en heeft ontslag genomen.

 
Reactie
Aldrick Criqué wil niet ingaan op wat Petra Meijer, andere ouders en de ex-leerkrachten zeggen. Volgens hem komt het nauwelijks voor dat een probleem door de onderwijsfunctionaris van de school moet worden behandeld. ‘Dat geeft aan dat de school zeer competent is in het behandelen van de tientallen probleemgevallen per dag’, zegt hij. Maar Criqué geeft toe dat zijn leerkrachten ‘wel eens fouten maken’.

 
Door Dick Drayer