WILLEMSTAD – Ruim tweehonderd leerkrachten Curaçao leggen vrijdag voor de derde dag op rij het werk neer. Ze zijn boos. Ze willen dat de overheid meer geld beschikbaar stelt voor het schoonhouden van de gebouwen, ‘want zo kan het niet langer’.

“Bij ons op school worden de toiletten eens in de twee weken schoongemaakt. De toiletten zijn zo vies, dat kinderen niet meer op school naar het toilet willen gaan. Ze houden hun plas zo lang op dat ze er blaasontsteking van krijgen,” vertelt Miyosha Maria, leerkracht van de A.E. Goiloschool.

Tekst gaat verder onder de video
Door Kim Hendriksen

“Bij de Dienst Openbare Scholen (DOS) heeft de overheid het bedrijf dat de school moet schoonmaken al langere tijd niet betaald. Het betreffende bedrijf, heeft aangegeven dat het stopt met het schoonmaken van de scholen zolang ze niet worden betaald, met als gevolg dat de toiletten niet meer hygiënisch zijn. Zo kan het niet langer”, reageert Darius ‘Loi’ Plantijn, voorzitter van onderwijsvakbond Sitek.

De minister van onderwijs, Marilyn Alcalá-Wallé liet donderdag via de pers weten dat alle leerkrachten die niet gaan werken, niet uitbetaald zullen worden. “Schandalig”, vindt Maria. “We zijn hier niet aan het feesten. Ik sta hier niet voor mijn lol, ik ben liever gewoon in mijn klaslokaal, maar we zijn hier iets aan het doen voor de gemeenschap, voor de toekomst”, aldus Maria.

Zolang de minister niet met een oplossing komt, zullen de leerkrachten en Sitek doorgaan met staken. “We gaan vanmiddag beslissen of we morgen ook gaan staken” vertelde Plantijn donderdag. Sitek heeft inmiddels weer een oproep gedaan aan alle leerkrachten en ouders om zich vrijdag weer bij landhuis Steenen Koraal te verzamelen en wederom het werk neer te leggen.