De bouwwerkzaamheden waren al in volle gang - foto: Stinapa Bonaire

De bouwwerkzaamheden waren al in volle gang – foto: Stinapa Bonaire

KRALENDIJK – Het Gerecht in Eerste Aanleg op Bonaire heeft diverse besluiten voor de uitbreiding van de pier bij Karel’s Beach Bar vernietigd. De Rijksoverheid en de Bonairiaanse overheid moeten zich opnieuw buigen over de bezwaren van de natuurorganisaties Stinapa en Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB).

 
Het gerecht stelt in de verschillende uitspraken dat het bestuurscollege van Bonaire en het ministerie van Infrastructuur en Milieu de besluiten voor de bouw van de pier onzorgvuldig hebben genomen. De overheden hebben onder andere de bezwaren tegen de opheffing van de beschermde status van het marine park niet zorgvuldig afgewogen, stelt de rechter. De natuurorganisaties en ook het Wereld Natuur Fonds die de acties ondersteunt, waarschuwen voor enorme gevolgen voor het koraalrif.

 
Adviezen
Interim-directeur Johan Afman van Stinapa is erg tevreden. “De minister krijgt in feite als opdracht van de rechter om een nieuw besluit te nemen, waarbij rekening gehouden wordt met onze adviezen. De rechter concludeerde terecht dat ons advies niet voldoende is overwogen bij het geven van de vergunningen voor de bouw van de pier.”

 
De uitspraken van het gerecht houden onder andere in dat de passages over de omstreden pier in het gewijzigde Ruimtelijke Ontwikkelingsplan Bonaire vernietigd worden, omdat het in strijd is met de wet. Ook moet de lokale overheid optreden tegen de plaatsing van 34 pilaren in het marine park. De plaatsing is in strijd met de wet.

 
Afman: “Binnen één maand moet het bestuurscollege handhavend optreden en dat betekent dat de pilaren weggehaald moeten worden. Maar we kunnen niet helemaal juichen, want we moeten de nieuwe beschikking van de minister zien. Maar onze bezwaren moeten nu wel meegenomen worden.”

 
Economie
De uitspraken hebben consequenties voor de bedrijven Jokaya N.V en Karel’s Beach Bar en Watersports N.V. belast met het grote toeristische project in het centrum van Kralendijk. Het zou volgens de lokale overheid en de ontwikkelaar de Bonairiaanse economie een grote boost geven.

 
Projectontwikkelaar Karel Visser gaf eerder aan dat het project ‘Hotel Zeezicht’ de droom is van zijn voorouders. Het alom bekende familierestaurant Zeezicht wordt verbouwd en uitgebreid. Naast de uitbreiding van de pier, komt de bouw van een shoppingmall, een vijfsterrenhotel, een casino, een duikwinkel en restaurants. Visser heeft sinds 1989 een bouwvergunning voor de tweede omstreden pier. Het project loopt meer vertraging op nu de Rijksoverheid en de lokale overheid zich weer moeten buigen over de vergunningen voor de bouw en aanleg van de pier in het marine park en over de wijziging van het ruimtelijke ontwikkelingsplan.

 
Afman begrijpt de gevolgen voor het toeristisch project, maar stelt dat het algemeen belang en het belang van het behoud van de natuur zwaarder wegen dan het financiële belang van ondernemers. “Onze deuren zijn open om te praten en tot goede oplossingen te komen. We zijn er niet om anderen dwars te zitten. Het gaat ons om de activiteiten in het water en de gevaren voor de natuur. We hebben een taak om zoveel mogelijk natuur te beschermen.”

 
Door Belkis Osepa