De bouwwerkzaamheden waren al in volle gang - foto: Stinapa Bonaire

De bouwwerkzaamheden waren al in volle gang – foto: Stinapa Bonaire

KRALENDIJK – Het Openbaar Lichaam van Bonaire (OLB) krijgt een tik op de vingers van het Gerecht in Eerste Aanleg BES voor het afgeven van vergunningen voor de uitbreiding van de pier bij Karel’s Beach Bar.

 
Het gerecht heeft het OLB, het Bestuurscollege en Rijkswaterstaat (RWS) in een voorlopige voorziening erop gewezen dat de (bouw)vergunningen opgeschort worden totdat de rechter de bezwaren behandelt op 16 april. Ook zal gekeken worden naar de wettelijke geldigheid van de al afgegeven vergunningen.

 
Koraalrif
De natuurorganisaties Stinapa en Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) protesteren al geruime tijd tegen de bouwactiviteiten in de wateren van het Marine Park Bonaire, waar de uitbreiding van Karel’s Beach Bar moet komen. Ze waarschuwen voor enorme gevolgen voor het koraalrif.

 
Projectontwikkelaar Karel Visser (Jokaya NV) wil een tweede pier bouwen tegenover het familierestaurant Zeezicht. Ook het bouwen van een hotel is onderdeel van het plan. Visser heeft sinds 1989 een bouwvergunning. Vorig jaar oktober hield RWS een hoorzitting in Nederland om de bezwaren te bespreken.

 
Groen licht
Volgens interim directeur Willem van Hees van Stinapa is het onbegrijpelijk dat de overheid groen licht geeft voor de bouwactiviteiten, terwijl de kwestie onder de rechter is. “De uitspraak is voor het totale pakket; dus alle vergunningen zijn opgeschort. Het is pijnlijk voor de ontwikkelaar, maar de overheid kan geen vergunning blijven afgeven. De eerdere vergunningen staan onder bezwaar, dus de ontwikkeling kan niet verder zonder dat het in de rechtszaal wordt uitgevochten.”

 
De constructiewerkzaamheden zijn intussen gestaakt. Tegen de voorlopige voorzieningen kan geen beroep worden aangetekend.

 
Door Belkis Osepa