PierKRALENDIJK –  De natuurorganisaties Stinapa en Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) waarschuwen voor enorme gevolgen voor het koraalrif op Bonaire als de uitbreiding van de pier bij Karel’s Beach Bar doorgaat.

Projectontwikkelaar Karel Visser veegt de bezwaren van de natuurorganisaties van tafel en stelt volledig in zijn recht te staan met de bouw van een nieuw hotel en de uitbreiding van de pier in Kralendijk.

Belkis Osepa in gesprek met Esther Wolfs (STCB) en Karel Visser

Op dinsdag 1 oktober houdt Rijkswaterstaat (RWS) een hoorzitting in Nederland om de bezwaren die zijn ingediend tegen de al afgegeven vergunning voor de uitbreiding van de pier van Karel’s Beach Bar te bespreken. Belanghebbenden op Bonaire kunnen om negen uur ’s ochtends lokale tijd terecht bij het gebouw van de Rijksdienst Caribisch Nederland om de hoorzitting live te volgen en te participeren. De vergunning die RWS heeft afgegeven valt onder de wet Maritiembeheer BES.

Natuur
Stinapa en STCB zijn fel gekant tegen de pier. Volgens de organisaties heeft RWS een vergunning verstrekt zonder goed te beseffen wat de mogelijke consequenties zijn voor de natuur, aldus Esther Wolfs bestuurslid van STCB. “Het rif staat nu al onder druk en een pier zorgt voor extra druk daar bovenop. Een gevolg kan zijn dood rif, terwijl Bonaire ontzettend afhankelijk is van dit koraalrif. Zowel voor de toerisme-industrie als voor de lokale bevolking.”

Stinapa en STCB plaatsen bovendien vraagtekens bij de verstrekking van de vergunning aan de projectontwikkelaar van Karel’s Beach Bar door RWS. Ze willen dat RWS de vergunning intrekt. Ook de aanpassing van de onderwaterpark-verordening en het ruimtelijk ontwikkelingsplan door de Bonairiaanse overheid roept vragen op bij Stinapa en STCB. Wolfs: “De overheid maakt een uitzondering voor dit ontwikkelingsproject, terwijl die wetten er juist zijn om ons rif te beschermen.”

Droom
Projectontwikkelaar Karel Visser beaamt dat zijn project een uitzondering is. Hij heeft al een bouwvergunning sinds 1989 voor een tweede pier tegenover het familierestaurant Zeezicht. “Ik heb een juridische machtspositie. Met dit project wil ik een droom van mijn voorouders realiseren. We gaan een hotel ontwikkelen met een pier erbij.” In de tijd dat de eigenaar van Zeezicht de vergunning kreeg, bestonden Stinapa en het marinepark nog niet, aldus Visser. “Daarom maakt de overheid een uitzondering voor ons.”

Karel Visser vertrouwt erop dat de vergunning van RWS overeind blijft. Hij veegt de bezwaren van Stinapa en STCB van tafel. “Er zijn maatregelen getroffen in de vergunning, waaraan we ons moeten houden. We doen niet zomaar wat we willen.”  Als RWS de vergunning niet intrekt, zullen Stinapa en STCB in beroep gaan. De zaak komt dan voor de rechter.

Door Belkis Osepa