Carolina

Carolina loopt stage bij de Afdeling Financiën | Foto: Anneke Polak

ORANJESTAD – Op haar negentiende ging Carolina trouwen, op haar twintigste kreeg ze haar eerste kind. Ze is nu achtentwintig en ze is bezig met studeren. Toen de middelbare school op Sint Eustatius vorig jaar met mbo-opleidingen begon, bedacht ze zich geen moment. “Dit is mijn kans op een diploma.”

De mbo-opleidingen werden vorig jaar al in het leven zijn geroepen als vervolgstudie, maar er meldde zich geen enkele vmbo-scholier. “Van de dertig aanmeldingen kwam geen enkele rechtstreeks van het vmbo af”, vertelt afdelingsleider Eygje Laroo van de Gwendoline van Putten School waar de mbo-opleidingen gegeven worden. “Het viel ons op dat er allemaal moeders binnenkwamen en jongens die nooit hun diploma hadden gehaald. Het is nooit opgezet als ‘moedermavo’, maar dat is het wel geworden.”

Anneke Polak in gesprek met studente Carolina en leraar Erik van Valen

Lidia Carolina Blanco-Matos Cruz, kwam op haar derde met haar ouders vanuit de Dominicaanse Republiek naar Sint Eustatius. Ze verkoos het stichten van een gezin boven het volgen van een studie, maar diep in haar hart wilde ze toch wel graag een diploma halen. Toen de tweejarige mbo-opleiding Administratief Medewerker vorig jaar werd aangeboden wilde ze naar school. Ze werd aangemoedigd door haar echtgenoot en inmiddels loopt ze haar eindstage en is het diploma in zicht. “Het is lastig want ik ben huisvrouw, moeder van twee kinderen en moet tot vijf uur ‘s middags stage lopen, maar het is het waard.”

Groot aantal afhakers
Het lukt niet iedereen om op latere leeftijd nog te gaan studeren. Van de dertig aanmeldingen in het eerste jaar, zijn er nog negen over die dit jaar de opleiding gaan afronden. Een derde was nog voor het einde van het eerste jaar afgehaakt, de rest had het jaar wel doorlopen maar ging niet over. “Sommigen verkeken zich erop dat de lessen ‘s middags zijn, van half één tot half zes. Dan zijn ze laat thuis voor de kinderen. Anderen moesten weer leren om te leren, die waren dat gewoon echt verleerd”, aldus Laroo.

Ook dit schooljaar meldde zich geen jonge vmbo’ers aan, maar opnieuw 23 moeders. Daarvan zijn er nog negen over, zo tegen het einde van het schooljaar. “We doen echt ons best om de leerlingen te stimuleren. Er is veel verschil in werkhouding. We moeten ze echt coachen, in de klas vragen hoe het met ze gaat, persoonlijke aandacht geven. Als ze er niet zijn contact met ze opnemen, desnoods thuis langsgaan. De zes docenten die hier werken hebben echt hart voor de leerlingen. Als we deze aanpak niet hadden gehad, dan hadden we nu nog maar vier leerlingen over, gok ik.”

Part time
Komend jaar zal naast de mbo-opleidingen Administratief Medewerker en Helpende Zorg en Welzijn ook de opleiding Gastheer en Gastvrouw gegeven worden. De opleidingen worden afgestemd naar de behoefte op het eiland, zodat er voldoende stageleerbedrijven zijn, en uiteindelijk mogelijk een baan voor de afgestudeerden.

Caroline doet inmiddels werkervaring op bij de Rijksdienst Caribisch Nederland als administratief medewerkster en is haar stage bij de Afdeling Financiën van het Openbaar Lichaam Sint Eustatius aan het afronden. Haar droom, als ze haar diploma op zak heeft: “Een part time baan vinden, zodat ik de middag met mijn kinderen kan doorbrengen.”

Door Anneke Polak