Ronald van Raak -foto: Suzanne Koelega

Ronald van Raak -foto: Suzanne Koelega

DEN HAAG – Tweede Kamerlid Ronald van Raak van de SP wil snel opheldering van minister Ronald Plasterk over het rapport van Inspectie, Signalering, Begeleiding (ISB).

Hij heeft gevraagd om een schriftelijke reactie van de minister hierover. Ook wil hij een debat in maart niet afwachten om te horen waarom de minister dit rapport vertrouwelijk heeft gehouden.

Ronald van Raak (SP) in gesprek met Jamila Baaziz

Van Raak: “Het is de zoveelste keer dat we zelf achter informatie moeten komen die de minister had moeten geven. Ik neem dit hoog op.” De SP’er vindt het jammer dat er geen meerderheid in de Kamer is om op korte termijn een debat hierover aan te vragen – de VVD en PvdA hebben een spoedig debat tegengehouden. “Dit vooruitschuiven gaat de problemen niet oplossen.”

Uit de bevindingen uit het rapport van ISB blijkt dat de situatie ‘erger is dan we dachten’. Van Raak: “Het rapport van ISB is vooral vernietigend over het ministerie van Binnenlandse Zaken en de rol van de minister van Binnenlandse Zaken. De ambtenaren hebben het beste met iedereen voor, maar zijn vooral gewend om regels te maken, terwijl het gaat om het meest lokale bestuur dat we hebben. De rijksvertegenwoordiger zou de stem van de eilanden in Den haag moeten doorgeven, maar lijkt eerder een dirigent van Den Haag op de eilanden. We hebben praktische mensen nodig die praktische zaken oplossen.”

Volgens Van Raak zou het bestuurlijke reilen en zeilen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba veel meer overgelaten moeten worden aan de lokale bestuurders. Hij denkt dat er dan ook minder geld in de eilanden gestoken hoeft te worden. “De ambtenaren die met een Nederlandse bril naar de eilanden kijken moeten daar zo weinig mogelijk mee te maken hebben. We moeten de eilanden ervaren mensen sturen die de lokale bestuurders kunnen coachen en de bestuurders laten doen wat ze altijd gedaan hebben, met hun eigen creativiteit en inventiviteit.”

Door Jamila Baaziz