WILLEMSTAD – Eén op de tien Curaçaoënaars gaat minimaal vier keer per week naar een fastfood restaurant. De Nederlandse stad Amersfoort, die qua inwoners vergelijkbaar is met Curaçao, heeft zeven fastfood restaurants. Curaçao heeft er maar liefst 35.

De bedrijfsleider van een Mc Donalds geeft toe dat het eten in zijn zaak meehelpt aan de hoge obesitas score onder de lokale mensen, maar voelt zich niet verantwoordelijk.

Een reportage van Sawita Chotkan

Het Volksgezondheid Instituut Curaçao zegt dat twee op de drie Curaçaoënaars lijdt aan obesitas. Toch vertelt een van de auteurs van het rapport, Renske Pin, dat 75 procent van de mensen die het instituut heeft geënquêteerd tevreden is over zijn of haar gezondheid.

Risicofactoren
“We hebben in het rapport een aantal risicofactoren voor obesitas en overgewicht in kaart gebracht. Dat is fysieke beweging en eetgedrag”, vertelt Pin. “Daarbij zie je dat de Curacaose bevolking vrij inactief is en dat het eetgedrag ook beter kan. 8 procent van de volwassen eet vier keer in de week of vaker fastfood.”

Diëtiste en voedingsdeskundige Fraai-Rojer zegt dat de overheid een structureel beleid moet starten op basisscholen om obesitas tegen te gaan. “De overheid moet de basischoolleerlingen laten kennismaken met vruchten en groente en op een gegeven ogenblik het gebruik van fast food aan banden leggen.”

Door Sawita Chotkan