Serie gezondheidszorg Curaçao: ‘Medische specialisten moeten het goede voorbeeld geven’
Medisch directeur Cai Winkel

Medisch directeur Cai Winkel

Caribisch Netwerk brengt deze week een onderzoek naar gezondheidszorg, het ziekenhuis en het functioneren van Inspectie Gezondheidszorg op Curaçao. Vandaag het laatse deel in een serie van vijf artikelen

 
WILLEMSTAD – “Ik heb in anderhalf jaar tijd vier medische specialisten weggestuurd”, zegt medisch directeur Cai Winkel. “En de vijfde zit eraan te komen.” Winkel is sinds zijn aantreden in februari 2012, de bezem door de medische kast van het Sint Elisabeth Ziekenhuis (Sehos) aan het halen.

 
“De specialisten moeten het goede voorbeeld geven”, aldus Winkel. “Het duiventil idee dat ze binnen komen waaien wanneer ze willen, daar moeten we van af”, zegt de medisch directeur stellig. “Op het gebied van de specialisten schortte enorm veel.”

 
De specialisten gingen volgens Winkel niet gestructureerd te werk en er was totaal geen controle. “Het eerste wat ons te doen stond was het vormen van vakgroepen en het maken van beleidsplannen.” Hiermee moet de controle van specialisten aangescherpt worden.

 
Nieuwe techniek
Wat gebeurt er met een chirurg die duidelijk heeft gefaald? “We laten Nederlandse hoogleraren invliegen die bekijken hoe chirurgie bedreven wordt. De vakgroepen worden gevisiteerd. Mocht een chirurg een verkeerde of verouderde techniek gebruiken, dat moeten ze eerst de nieuwe techniek leren en daar een certificaat voor halen. Wil je dat niet, dan kan je opstappen. Dat is al gebeurd.”

 
Klachten
In het ziekenhuis zijn er verschillende commissies die omspringen met klachten. Zo kunnen er bij de commissie Veilig Incidenten Melding (VIM) incidenten gemeld worden door patiënten en medewerkers, met de garantie dat de gegevens anoniem blijven en niet gebruikt kunnen worden in de rechtbank. “De nadruk ligt op veiligheid”, zegt dokter Chavke Getrouw van de VIM.

 
“Voorheen werd een medische fout vooral een persoon aangerekend. Wij kijken naar wat er mis is gegaan in het proces met het doel dit te verbeteren. De commissie is echt een kwaliteitsinstrument.” De VIM is pas in maart in een vernieuwde vorm bezig. Mochten er structureel incidenten over een persoon gemeld worden, dan wordt dit doorverwezen worden naar de in 2012 opgerichte Commissie Disfunctionerende Specialisten.

 
Harde cijfers van incidenten hebben ze nog niet. Ook de klachtencommissie, waar patiënten en familieleden terecht kunnen met klachten over de zorg in het ziekenhuis, kan geen cijfers geven zonder toestemming van de directie.

 
Loondienst
Winkel vindt het wenselijk dat de specialisten voortaan in loondienst zijn van het ziekenhuis. “Iedereen had een eigen toko. Zo werden foto’s 25 keer opnieuw gemaakt. Onnodige geldverspilling” zegt hij. “We zijn van de twee specialisten in dienst van het ziekenhuis naar vijftien gegaan. We hebben ze ondergebracht in de oude polikliniek, waar 2,5 miljoen gulden in is gestopt.”

 
In 2009 werd het Sehos bijna failliet verklaard. Daardoor stond alles in het teken van financieel management. “Je moet eerst zorgen dat je financieel overleeft, dan pas kan je kijken naar kwaliteit van de zorg. De zorg heeft ernstig geleden onder het financiële management.”

 
“Ik wilde de taak op mij nemen onder een voorwaarde; dat ik de volledig steun heb van de staf”, vertelt Winkel. “Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de medische staf inspraak heeft in de directie van het ziekenhuis. Met de staf hebben we meteen besloten om een kwaliteitstraject in te gaan.” Winkel claimt dat hij geen weerstand krijgt van de specialisten. “Ze moeten het wel accepteren. Ze hebben immers bij mijn aantreden gezegd mij volledig te steunen.”

 
Volgens de voorzitter van de Vereniging Medische Specialisten Curaçao (VMSC), Nena Abbad, is de vereniging voorstander van integratie van alle medisch specialistische zorg (poliklinisch en klinisch) in het ziekenhuis. “De medisch specialisten moeten voor een eigen onderkomen zorgen voor het geven van poliklinische zorg, dat kan nog steeds niet anders. In de huidige polikliniek is er niet genoeg ruimte voor specialisten. Ook niet voor diegenen die al willen integreren in afwachting van de bouw van een nieuw ziekenhuis”, aldus Abbad. “Maar er is geen enkele aanwijzing dat het hebben van een polikliniek buiten het Sehos op zich zelf zou moeten leiden tot misbruik op welk gebied dan ook”, voegt ze daaraan toe.

 
Amputaties
Terwijl Winkel toegeeft dat de zorg ver onder maat is en de specialisten aangepakt moeten worden, ontkent hij dat er schokkend veel amputaties worden uitgevoerd. “Ik denk dat onnodig amputeren zelden of nooit plaats heeft gevonden en zeker niet voor het geld. Het is veel lucratiever om een wond elke week opnieuw schoon te maken”, aldus Winkel. “Elke chirurg vindt het vreselijk om te amputeren. Als er geamputeerd moet worden, komt dat doordat bij patiënten niet doordringt, dat ze hun suiker in de gaten moeten houden.”

 
Door Leoni Leidel-Schenk