Suzy Römer is de coach van het Curaçaose debatteam  - foto: Leoni Leidel-Schenk

Suzy Römer is de coach van het Curaçaose debatteam – foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Jongeren van alle landen binnen het Koninkrijk kunnen zich vanaf dinsdag inschrijven voor het debat van het Koninkrijksjeugdparlement. Het debat wordt gehouden in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk en moet, als het aan coach Suzy Römer ligt, jongeren in het Koninkrijk leren dat zij onderdeel van elkaar zijn.

 
Römer heeft de taak als coach voor het Curaçaose debatteam op zich genomen. De oud-premier staat bekend als iemand die haar mannetje staat tijdens een debat. Waar het haar vooral omgaat, is het doorbreken van de ‘negatieve beeldvorming’. “Er komen van de eilanden niet alleen mensen die overlast veroorzaken en de eilanden kosten Nederland niet alleen maar geld”, zegt Römer. “We moeten een vorm vinden waarin Nederland en de eilanden op een goede manier met elkaar omgaan.”

 
Leoni Leidel-Schenk vraagt Suzy Römer waarom jongeren zich moeten inschrijven en wat hen te wachten staat

 
Dieper niveau
De oud-premier vindt het belangrijk dat jongeren leren dat politiek een werkend antwoord kan zijn op maatschappelijk vraagstukken. “Ze moeten leren debatteren op een dieper niveau, niet op het niveau van de dagelijkse kefpraktijken. Je kan een grote mond hebben, als daar maar kennis en studie achter zit.” Römer is van plan om de jongeren met workshops over de historie van het Koninkrijk, de staatkundige veranderingen en de kunst van het debatteren voor te bereiden op debat dat in mei op Sint Maarten plaatsvindt.

 
Ron van de Veer, secretaris bij Comité Koninkrijksrelaties en organisator van het debat, beaamt dat het jongeren moet leren dat je van mening kunt verschillen en toch tot een gezamenlijke conclusie kan komen. “Het wordt een feestelijke en serieuze bijeenkomst”, zegt van de Veer. “Het is tijd dat wij de jongeren aan het woord laten in plaats van de mannen in dure pakken.”

 
Ervaring
Kennedy Ogenio is de ambassadeur van het Curaçaose debatteam. “Ik heb zelf verschillende vaardigheden geleerd gedurende het debatteren, zoals communicatie, kennis vergroten, zelfbeheersing en de verbale en de non-verbale tactieken. Deze vaardigheden hebben mij gevormd tot de persoon die ik nu ben en dat wil ik graag overbrengen op de jongere generatie.”

 
Ogenio gaat zich vooral richten op samenwerking. “Voor mij is samenwerking een belangrijk onderdeel van een team. Daarnaast is luisteren naar elkaar en empathie tonen de basis voor een goede communicatie, wat uiteindelijk de teamspirit positief beïnvloedt.”

 
De resultaten van het debat worden aangeboden aan de regering en universiteiten. “Het is de bedoeling dat de deelnemers langs scholen gaan met alle informatie”, zegt Van de Veer. “Mijn wens is dat over vier jaar weer een jongerendebat plaatsvindt en de resultaten geëvalueerd worden.” Over prijzen voor de grootste talenten of het beste debatteam wordt nog nagedacht.

 
Hoge verwachtingen
Terwijl Nederlandse jongeren van jongs af aan leren debatteren, heeft Van de Veer ook hoge verwachtingen van de eilandsjongeren. “Op de eilanden wordt juist met veel emotie gedebatteerd. Laatst was ik op Aruba en ik was erg onder indruk van de jongeren. Ik verwacht dat het een interessant en mooi debat wordt.”

 
Jongeren tussen de zestien en drieëntwintig jaar kunnen zich inschrijven via de website van het Kingdom Youth Parliament. In december wordt het team van negen jongeren gekozen.

 
Door Leoni Leidel-Schenk