Mike Eman en Marisol Lopez-Tromp vliegen elkaar in de armen. Enkele jaren terug was dit nog ondenkbaar geweest. Maar in de Arubaanse politiek is alles mogelijk. Foto: Ariën Rasmijn

Mike Eman en Marisol Lopez-Tromp vliegen elkaar in de armen. Enkele jaren terug was dit nog ondenkbaar geweest. Maar in de Arubaanse politiek is alles mogelijk. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Omdat de grote partijen en mogelijke contender PDR nog altijd geen partijprogramma hebben gepresenteerd valt er weer weinig anders te doen dan schrijven over de randzaken. Morgen is het zover. Dan worden de lijsten gepresenteerd en weten we wie meedoet en welk rugnummer krijgt.

OLA/MSI van Edwin Duijneveld heeft in ieder geval al afgezegd. PPA, Gregorio Wolff met zijn PPT, Aliansa, MSA, Cornelius Wilson met Summum Bonum en zelfs Monica ‘ik ga nooit meer de politiek in’ Kock met MPA hebben een tijdstip gekregen om hun lijsten in te leveren. Het oude Havana heeft haar Halloweenfeest wel erg vroeg dit jaar met zoveel uitgenodigde zombies.

Misschien toch geen zon en zee voor Marisol

AVP heeft in ieder geval bijna alle eindjes aan elkaar geknoopt. Dat er nog geen partijprogramma is, zal hen en hun stemmers een worst wezen. Gisteravond zijn de laatste twee kandidaten – twee politieagenten – gepresenteerd tijdens de viering van de verjaardag van Toerisme-minister Otmar Oduber. Alan Howell en Richard ‘Shati’ Dirksz mogen de lijst verder vullen, maar hekkensluiter is dus Marisol Lopez-Tromp. Die wil naar eigen zeggen op eigen kracht en vooralsnog met nul budget haar voorkeursstemmen binnenharken.

 
Het gerucht gaat dat zij helemaal geen positie ambieert in de Staten of in een tweede kabinet van Mike Eman, maar dat zij naar Nederland wil gaan met haar gezin om in Den Haag als gevolmachtigde minister aan de slag te gaan. Het zou een win-win voor zowel Mike als Marisol zijn. De partij haalt een stemmenkanon binnen en kaapt de beste nummer twee die Andin Bikker had kunnen krijgen voor zijn neus weg. Tromp kan nog een keer als lijstduwer scoren om daarna alsnog in dienst van de regering en met alle égards die een gevolmachtigde minister toekomen, meer tijd te krijgen voor haar man en jonge kinderen.

Vissen achter het net

En laat me toch even teruggaan naar Andin Bikker. In dit hele verhaal komt hij uit als de grote verliezer. Niet eens zo lang geleden nog verklaarde hij trots aan de pers dat hij in gesprek was met Tromp en Mervin Wyatt-Ras. Als je in korte tijd twee keer een grote vis laat gaan; als de enige echt klinkende naam op je lijst tot nu toe Lisette Gomes is en je dan ook nog eens roept dat Serge Mansur – een sterk politiek denker, maar met het politieke charisma van een deurknop – weleens kan terugkeren op de lijst, dan is er duidelijk iets misgegaan in de aanloop naar de uur van de waarheid. Doodzonde. Zo word je nooit die derde grote partij die Aruba al decennia lang hard nodig heeft.

 
Spannende groene lijst
Vanavond worden de rugnummers in ieder geval bij AVP vastgelegd. Marisol op 29 betekent automatisch een Juan David Yrausquin op een hogere plek. Hoe hoog en of hij ook daadwerkelijk in de top 8 van mogelijke ministers komt, is niet zeker, maar ik durf er wel een tientje om te wedden dat hij in ieder geval in de top 10 komt. Alles aan de campagne van Paul Croes, van het geld dat is besteed aan het pimpen van pick-ups tot aan uitspraken van familieleden op Facebook wijst op één doel: minister worden. Gezien zijn populariteit kan dat nog wel eens waar worden. Alleen blijft de vraag welke portefeuille, aangezien Croes in de afgelopen vier jaar als Statenvoorzitter bar weinig kans heeft gehad om iets van een profiel neer te zetten.

 
Een andere vraag is in welke volgorde Otmar Oduber, Benny Sevinger, Mike de Meza en Arthur Dowers ten opzichte van elkaar op de lijst zullen komen. De Meza en vooral Dowers waren niet de meest populaire ministers en van beiden waren de campagnes niet echt sprankelend tot nu toe. Die van Sevinger ook niet, maar hij kan nog altijd leunen op de stedelijke vernieuwing die nu eindelijk zichtbaar is geworden. Otmar Oduber voert met zijn oneindig diepe zakken al maanden een behoorlijk effectieve campagne. Die hoeft zich vooralsnog nergens zorgen over te maken.

 
Dangui op vijf
Bij MEP is de vraag nog altijd of Dangui Oduber en Glenbert Croes hun dispensatie krijgen. Croes, die ondanks zijn niet zo florissante verleden als minister en affiliaties met types als Desi Bouterse nog altijd kan teren op de faam van zijn vader, lijkt ook te willen gaan voor nummer 29 op de gele lijst. Over Oduber werd geroepen dat hij nummer twee eist, maar partijleider Evelyn Wever-Croes ontkent. Overigens ben ik wel benieuwd naar een mogelijke rol van de oude lijstsamenstellers Miro Dabian en Nelson Oduber in de keuze van dit jaar. Niet alle namen zijn bekend, maar van de 29 namen zijn er zeventien nieuwe. Mijn voorspelling: Xiomara Ruiz-Maduro op nummer twee, Ady Thijsen op drie, Dangui op vijf.

 
Door Ariën Rasmijn