AVP-aanhangers krijgen  tshirts en lichtgevend materiaal toegeworpen, gisteravond voor aanvang van de carnavalsoptocht van AVP. Foto: Ariën Rasmijn

Aanhangers krijgen tshirts en lichtgevend materiaal toegeworpen, gisteravond voor aanvang van de carnavalsoptocht van AVP. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Morgen is het zover en daarom wordt het eiland vanaf vanavond drooggelegd. Dat betekent dus flink inslaan bij de supermarkt en groothandel.

 
Wie naar een restaurant gaat of gast is in een hotel heeft het nakijken. Want ook daar geldt: geen alcohol. Al sinds gisteren mag er geen politieke reclame meer uitgezonden worden op radio en TV. Daar is internet niet aan toegevoegd, dus nieuwssites als 24Ora lopen binnen. Daarbij valt op dat kandidaten van AVP kennelijk nog genoeg geld op zak hebben om de laatste dagen te adverteren

 
Laatste restjes modder
We hadden de grote optochten van het weekend en nog de gebruikelijke aantijgingen over en weer. Zo zouden er FBI-agenten op het eiland zijn gekomen om Glenbert Croes op te halen. En de AVP zou moedwillig de raffinaderij hebben gesloten om de economie om zeep te helpen, zodat Nederland de boel kan overnemen.

 
Gisteravond waren de laatste uitzendingen van de politieke partijen. Die duurden ook letterlijk tot middernacht. Vertegenwoordigers van MEP hielden op huiszender Top FM een marathonuitzending van zes uur waarin ze onder meer bleven hameren op het plan van de partij om binnen twee jaar een stroomkabel naar Colombia te trekken om stuwdamstroom te kopen. Volgens de partij zou dit de stroomtarieven halveren. De latino’s werden in het Spaans aangesproken om vooral geel te stemmen. Zij waren in 2009 doorslaggevend voor AVP.

 
Bij Canal 90 was ‘first lady’ Doina Eman te gast. Zij mocht vragen beantwoorden van hyperventilerende huisvrouwen en een even zo enthousiaste presentatrice Leoncita Arends. De uitzending duurde lang, terwijl Eman’s verhaal eigenlijk erg kort en bondig was. Haar man is eenvoudig, werkt hard en houdt van zijn volk. En van auto’s. Echt veel over het privéleven van Mike Eman kregen we niet te horen, alleen het bijna Noord-Koreaanse verhaal van de onvermoeibare leider die toch zo gewoon is gebleven. Arends: “Doina en ik spreken elkaar bijna elke dag en een keer zei ik tegen haar, doe eens iets bijzonders met je haar want je bent first lady!” De echtgenote van de premier ging er niet op in.

 
10.000
Ik durf voor morgen geen voorspelling te maken, anders dan dat AVP waarschijnlijk de grootste partij blijft en dat MEP minder gaat verliezen dan aanvankelijk wordt gedacht. Wellicht dat ze elf of twaalf zetels halen en misschien een coalitie kunnen vormen. PDR lijkt daar vooralsnog de beste papieren voor te hebben, helemaal als ze twee zetels halen. RED zou kunnen stunten en Booshi Wever zou eindelijk met pensioen kunnen gaan.

 
Er zijn naar schatting in ieder geval zo’n 10.000 stemmers van wie niemand weet wat ze gaan doen. Zij gaan het verschil maken en bepalen wie wint. Niet de ‘partijhooligans’ met hun vlaggen, t-shirts en nare teksten op Facebook. Interessant wordt het volgende week, wanneer bekend wordt wie hoeveel stemmen heeft gehaald. Wie worden de grote stemmentrekkers bij AVP? Mike Eman is ongekend populair, maar hoe dichtbij komt Otmar Oduber? En wat als iemand anders dan de leider de meeste stemmen haalt bij MEP. Dangui Oduber toonde veel aanhang te hebben tijdens de optochten. We zullen het zien.

 
Moe
Gisteravond werden de campagnes van AVP en MEP afgesloten. De avond ervoor sloot PDR af met een feest op hun partijhuis in Noord. AVP sluit af met een carnavalsoptocht met zo’n beetje alle grote bands en DJ’s van het eiland. Een slimme manier om MEP te verhinderen hen te boeken voor hun afsluitingsfeest. Hun aanhang moest het doen met een sobere bijeenkomst. Uiteindelijk waren beide evenementen geen massale bijeenkomsten, al trok de parade van AVP wel een paar duizend man. Maar veel mensen bleven thuis. Geel, groen, rood, het maakt niet uit, bijna iedereen is moe en wil heel graag dat morgen zo snel mogelijk komt en gaat. Het normale leven moet weer terugkeren. Gelukkig staan kerst en carnaval weer voor de deur. Voor Arubanen dus opnieuw een gelegenheid om – dit keer weer samen – feest te vieren.

 
Door Ariën Rasmijn