Mike Eman na de vergadering van eergisteravond. Foto: Ariën Rasmijn

Mike Eman na de vergadering – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — “Dit is geen gezicht”, zegt een trouwe AVP-aanhanger. “Dat het allemaal zo lang moet duren. We hebben met een meerderheid gewonnen. Dit moet gewoon een kwestie zijn over knopen doorhakken.”

 
Het is ’s avonds laat en we staan allemaal voor het Bestuurskantoor te wachten op nieuws van de formatie. Het loopt allemaal een stuk stroever dan verwacht.

 
Vrijdag is het eerste valse alarm afgekondigd: “Habemus Gobiernus!” Het bevrijdende woord, witte rook vanuit de schoorsteen. Een terugkeer naar het goede gevoel, de eenheid waarmee de verpletterende overwinning werd behaald op 27 september.

 
Van feest naar frustratie
De euforie van de overwinning maakte plaats voor frustraties over de resultaten van de kandidaten. Dat maakt de beslissing over wie meegaan in het volgende kabinet niet makkelijker op. Zeker niet als het gerucht de ronde gaat dat kandidaten dreigen uit de partij te stappen als zij hun zin niet krijgen. Zulke berichten brengen onzekerheid en bederven de overwinningsroes. Om maar niet te spreken van de mensen die rekenen op een – al dan niet – politieke aanstelling bij een of ander ministerie. Vandaar dat men zo vurig wacht op witte rook, ondanks dat de formateur binnen zijn eigen opgelegde deadline van 30 oktober zit.

 
Middelvinger
Binnen zitten formateur Mike Eman met een paar stafleden, Paul Croes, Juan David Yrausquin, Michelle Hooyboer-Winklaar, Arthur Dowers, Rene Herdé, Mike de Meza en Alex Schwengle. Nog opvallender: Benny Sevinger en Otmar Oduber, die beiden ontzettend zijn gegroeid qua stemmen zitten afwezig. Oduber is naar de eerste wedstrijd van Xander Bogaerst in de World Series en een conferentie in Las Vegas. Hij en Sevinger geven beide een sterk signaal af: ‘wij zijn binnen’. Oftewel: dikke middelvinger, laat de rest het verder uitvechten.

 
Zo af en toe loopt ministerraadsecretaris Nicole Hoevertsz naar buiten. “Ze zijn nog bezig.” De pers klaagt, maar de sfeer is gezellig. DJ Allah van zender Blue FM pakt een omstander beet voor een diepte-interview. Er is tijd om te doden, tot wanneer ze eindelijk naar buiten lopen. Er is nu een lijst met kandidaten die moeten worden gescreend voor ze aan de gouverneur worden voorgelegd. Over wie erop staat en voor welke post wil de formateur niets meedelen.

 
Gelekt
Voor die tijd is van alles al gelekt. Zo gaat Financiën zoals verwacht naar Juan David Yrausquin. Alex Schwengle die ruim 700 stemmen binnenhaalde wordt, precies zoals zijn moeder aangekondigde tijdens zijn lancering, minister van Volksgezondheid. Justitie gaat naar Mike de Meza en gaat Onderwijs naar Paul Croes, die naar verluidt ervoor moest knokken en net als in 2009, bijna naar Nederland is gestuurd.

 
Enkeltje Den Haag
Arthur Dowers is het Arubahuis aangeboden, zo meldden meerdere bronnen. Kennelijk wil de formateur een persoon met meer overredingskracht en ervaring in Den Haag. De uitdaging daar is groot genoeg, maar Dowers weigert. Hij was de eerste die uit de vergadering vertrok. Tegenover de pers was hij kort en duidelijk: er is nog niets besloten. Maar dat hij nog lang bleef hangen bij zijn aanhangers, niet alleen om hen gerust te stellen maar ook – zo lijkt het – om er kracht uit te putten, sprak boekdelen. Een van zijn campagnevoerders vertelt: “Ik ken hem. Volgens mij heeft hij een voorstel op tafel achtergelaten.”

 
Door Ariën Rasmijn