Leden van Comision Bon Boluntad, gisteren tijdens een persconferentie. Foto: Ariën Rasmijn

Leden van Comision Bon Boluntad, gisteren tijdens een persconferentie. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Comision Bon Boluntad (CBB), de ‘Commissie van Goede Wil’ die elke verkiezingsperiode weer vrijblijvende convenanten sluit met politieke partijen en de media – om vervolgens met lede ogen aan te zien hoe deze keihard worden overtreden – is terug.

De Commissie van Goede Wil bestaat uit vertegenwoordigers van onder meer de Kamer van Koophandel, de grootste werkgeversorganisatie, de universiteit, de kerk en de politie. Haar doel is om erop toe te zien dat partijen, hun aanhang en de aan hun gelieerde media zich in de aanloop naar de verkiezingen netjes gedragen. Geen vechtpartijen, intimidatie, opruiing, zwartmakerij, vlaggen in bomen of illegale optochten. Dit gebeurt allemaal op vrijblijvende basis, dus zonder consequenties, mocht het toch misgaan. Natuurlijk houdt niemand zich aan de afspraken.

Aruba is weliswaar geen Rwanda en verkiezingen verlopen relatief rustig, maar iets als ‘goede wil’ van de Arubaanse politiek verwachten is net zoiets als een oude prostituee ten huwelijk vragen. Je weet gewoon dat je er bedrogen uitkomt. De meeste politici lachen er zelf nog hartelijk om. Vandaar ook dat in 2009 – met uitzondering van AVP, RED en MPA – alle partijen het convenant links lieten liggen.

Hinderlijk

Gisteren, met de campagnes goed op stoom en nog maar drie maanden te gaan voor de verkiezingen, liet CBB eindelijk weer eens van zich horen. Tijdens de persconferentie gaf politiecommissaris Trudy Hassell aan dat de eerste klachten al binnen zijn. Zo was er een familie die naar eigen zeggen te maken kreeg met een partij die zonder toestemming een vlag in hun tuin had geplaatst. Toen de familie vroeg deze te verwijderen werd dit ronduit geweigerd. Om maar niet te spreken van de spontane optochten en de regelmatige stickeracties van partijen op de openbare weg. Erg hindelijk voor het verkeer enzo. Maar goed, bij al deze kwesties en meer kun je je blijven afvragen: wat kan CBB er nou aan doen? Het antwoord is simpel: Niks.

Campagnefinanciering
Een van de afspraken die elke keer weer terugkeert in het convenant is dat deelnemende partijen achteraf verslag moeten doen van hun campagnefinanciering en dat de fracties daarna in de Staten dit via wetgeving moeten formaliseren. De wet bestaat al. RED had het jaren terug aangeboden, waarna toenmalig premier Nel Oduber het weer ‘voor verder onderzoek’ wegzette. RED was ook de enige partij die in 2009 netjes een verslag indiende. AVP, die onder meer haar campagne met een grote carnavalsoptocht door de straten van Oranjestad afsloot, diende niks in. MPA ook niet. MEP had als laatste stunt voor de campagne zoukband Kassav – zeker niet de goedkoopste – over laten vliegen voor een concert in Sta. Cruz. Rudy Lampe, ooit pastoor, is normaal gesproken een kalme man met een zachte stem. Toen ik hem eind vorig jaar ernaar vroeg spuugde hij de woorden er zowat uit: RED doet dit jaar niet mee. Als niemand zich aan de afspraken houdt, waarom zouden zij het dan wel doen?

Door: Ariën Rasmijn