Cannabis-pensionado Donny wil vooralsnog liever anoniem blijven - foto: Ariën Rasmijn

Cannabis-pensionado Donny wil vooralsnog liever anoniem blijven – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — We zijn op het punt in de campagne beland waarop de beledigingen tussen sympathisanten van MEP en AVP de rest van het stemvolk de keel uithangen. Het gaat allang niet meer om het winnen van ‘hearts and minds’, maar het blijven hameren op oud zeer.

 
Het doet denken aan twee oude buren die over de muur naar elkaar schelden en nare geintjes uithalen. Daar vallen geheid klappen van zou je denken, maar hier op Aruba zie je nauwelijks vechtpartijen tijdens de campagneperiode. Op Facebook kunnen mensen, vaak anoniem via politieke fanpages, echter behoorlijk ver gaan. In de afgelopen week werden dieptepuntjes bereikt.

 
Godwin
Natuurlijk kon het niet missen dat Godwin’s theorie over de Tweede Wereldoorlog als steevast eindpunt van discussies waar werd gemaakt. AVP-leider Mike Eman werd weer eens door MEP-aanhangers met Hitler vergeleken en het – ook bizar toevallige – verhaal van zijn schoonvader werd weer uit de kast getrokken. Voor wie het niet wist, de in 2005 overleden George Neagoy was een oud CIA-agent die tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Amerikanen oorlogsmisdadiger en informant Klaus Barbie en diens vrouw uit Duitsland escorteerde. “Tijdens de hele reis waren ze zo bang als een stel honden”, zei hij ooit in een interview over het voorval. Overigens moet gezegd worden dat het MEP was die in 2009 haar optochten sierde met een grote trailer met daarop de tekst ‘een volk, een land, een leider’.

 
Heiligschennis
Daarna werd deze week een prent online geplaatst waarop een boos ogende Betico Croes zijn middelvinger opsteekt met daaronder een tekst waarin hij zijn familieleden, die na hem de politiek ingingen, vervloekt. Bij MEP is Betico nog altijd onaantastbaar heilig en partijleider Evelyn Wever-Croes deed een oproep aan AVP-leider Mike Eman om zijn mensen in bedwang te houden te wille het niveau van de campagne. AVP-aanhangers voelden de bui al hangen en riepen online dat MEP-aanhangers zelf de prent hadden geplaatst, net als toen zij in 2011 zelf het graf van Betico zouden hebben geschonden om een volksopstand te provoceren. Dat laatste blijft een van de meest bizarre onopgeloste zaken. MEP-aanhangers zeiden toen dat Haïtiaanse AVP-aanhangers voodoo met de Libertador wilden doen. Maar eigenlijk heeft niemand het er meer over, wellicht omdat niemand wil weten wat er toen precies was gebeurd. Want dat zou pas echt tot grote vechtpartijen op straten leiden.

 
De Dino Show
MEP is hard bezig de focus te leggen op de antwoorden die Ronald Plasterk aan André Bosman gaf over het IMF-rapport. Maar iedereen heeft het over de vriendschap tussen Glenbert Croes, nummer 29 op de gele kieslijst en zoon van Betico, en de voor drugshandel aangehouden Dino Bouterse. Die zou nog voor hij in Panama werd gearresteerd op Aruba zijn geweest. Zowel de partijleiding als Glenbert zelf – die net bezig was met een soort van wederopstanding in het politieke circuit – houden de kaken stijf op elkaar. Vragen over Dino wil hij steevast niet beantwoorden.

 
Elio en Donny
En ondertussen, tussen al het geweld door, beleeft een van de partijen die het minst een kans lijkt te hebben twee doorslaggevende momenten. RED, die ondertussen wel de cannabispartij genoemd mag worden, kreeg vorige week steun uit onverwachte hoek. Elio Nicolaas was de eerste chef van de anti-drugsafdeling van de Antilliaanse politie. Hij was medeoprichter van antidrugsstichting FADA, waarnemend gezaghebber, minister, Statenlid en is nu Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Jarenlang stond hij in de voorste linie van The War on Drugs. Nu noemt hij die oorlog hypocriet en is hij voorstander van legalisatie.

 
Het verhaal kwam zo hard aan, dat de aan de grote partijen gelieerde kranten het niet durfden aan te raken. Maar daar heb je dus Facebook voor. De andere kleine doorbraak vond gisteren plaats toen een gepensioneerde cannabisgebruiker die zich onder de valse naam ‘Donny’ aan de pers presenteerde, een taakstraf van 90 dagen kreeg opgelegd voor bezit van tientallen plantjes.

 
Donny zegt dat het allemaal voor eigen gebruik was en dat hij thee en smoothies maakte van zijn wiet en dat dit ervoor had gezorgd dat zijn voet niet geamputeerd hoefde te worden. Zij huisarts had hem aangespoord om cannabis te proberen en de zaadjes haalde hij uit parkietenvoer. En zo ontstond – in ieder geval op sociale media – eindelijk een inhoudelijke discussie over medicinaal gebruik van cannabis. Of zich dat uiteindelijk ook tot een zetel in de Staten zal vertalen is echter nog de vraag.

 
Door Ariën Rasmijn