Foto: Pixabay

ROTTERDAM – Enkele tientallen Curaçaoënaars zijn vrijdag in Rotterdam bijeengekomen om te praten over kiesrecht voor de Staten voor Curaçaoënaars die niet op het eiland wonen. Op dit moment kunnen alleen ingezetenen van het eiland stemmen.

De invloed van overzeese kiezers zou groot kunnen zijn als het stemrecht uitgebreid wordt naar Curaçaoënaars in het buitenland. Aubrich Bakhuis, een jurist gespecialiseerd in staats- en bestuursrecht, schat dat in Nederland ongeveer 40 duizend mensen stemgerechtigd zijn voor het Curaçaose parlement.

De bijeenkomst is georganiseerd door Kòrsou Solidario i Duradero (KSD, Curaçao Solidair en Duurzaam). Zij willen Curaçaoënaars aansporen om politieke invloed uit te oefenen vanuit het buitenland.

Beluister en download hier het interview met Nasha Desbarida van KSD

Een argument van tegenstanders is dat mensen die niet op het eiland wonen niet bijdragen aan de samenleving. Ze betalen bijvoorbeeld geen belasting. Panellid Gwen Garcia: “Stemmen is een recht. Waar je geboren bent, daar mag je stemmen.”

Niet alle mensen in de zaal blijken op het eiland geboren te zijn, maar beschouwen zich wel als Curaçaoënaar. Een groepsdiscussie over de vraag aan welke criteria een Curaçaoënaar dan moet voldoen – afstamming, geboren en/of opgegroeid zijn op het eiland – komt tot de conclusie dat het vooral een kwestie van gevoel is. De Curaçaose wet heeft geen definitie van wat een Curaçaoënaar is.

Aruba
Nasha Desbarida, een van de initiatiefnemers, beaamt dat het een complex vraagstuk is: “Maar dat is geen reden om het niet te doen. Als je kijkt naar Aruba: daar is ook geen definitie van een Arubaan. Dat land is al zes jaar bezig om stemrecht voor Arubanen in het buitenland in te voeren. Ze zijn er nog niet, maar ze zijn dichtbij.”

KSD gaat in de nabije toekomst politieke partijen benaderen om het idee voor te leggen.