Lysandro Isenia (16) staat nog na te trillen van zijn optreden. Op vrijdag 20 juni 2025 stond hij samen met zijn vrienden op het podium van buurtcentrum Sentro di Bario in Otrobanda. De ruimte is gevuld met familie, vrienden en buurtbewoners. “Tijdens mijn eerste optreden was ik echt heel zenuwachtig. Vandaag probeer ik rustiger te praten, met een steady stem,” zegt hij.
Samen met elf andere jongeren uit Otrobanda presenteert Lysandro hun zelfgemaakte films, foto’s, podcasts, rapteksten en gedichten. Dit is het slotstuk van het project Living History Otrobanda, waarin jongeren hun eigen blik op hun wijk laten zien. “We willen dat mensen zien dat we hard hebben gewerkt, en dat we talent hebben.”
“Ik wist niet dat ik dit in me had”
In totaal deden twaalf jongeren mee aan het project. Vier van hen – Lysandro Isenia, Rowenly Maria (15), Shantal Pereira (15) en José Colmenares (16) – vertellen hoe dit traject voor hen is geweest. “Geen van ons had ooit iets gedaan met film, foto of rap. Dit was helemaal nieuw,” zegt Lysandro. “Maar ik vond het geweldig. Vooral het filmen en het rappen vond ik het leukst. Dat zou ik in de toekomst graag blijven doen, gewoon als hobby.”
Rowensly Maria voor de foto die hij heeft gemaakt. Foto Kim Hendriksen
Shantal Pereira, José Colmenares en Lysandro Isenia. Foto Kim Hendriksen
Ook Shantal ontdekte nieuwe kanten van zichzelf. Ze wil later verder als influencer. “Ik vond het heel leuk om foto’s te maken en een podcast op te nemen. Daar wil ik in doorgaan.” Voor José smaakt het podium naar meer. “Ik wil blijven zingen en rappen, dat heeft dit project me geleerd. Ik weet nu hoe ik mijn eigen ritme kan vinden.”
Otrobanda door hun ogen
Het project draait om de wijk Otrobanda – maar dan gezien door de ogen van de jongeren zelf. “We hebben gefotografeerd in verlaten gebouwen, we hebben podcasts gemaakt over pesten en groepsdruk, en we hebben laten zien hoe levendig Otrobanda is met carnaval, muziek, art en straatfeesten, zoals het populaire straatfeest Kaya Kaya,” vertelt Lysandro. Hun rap en poëzie gaan over de wijk: over het mooie, het bruisende, maar ook over de uitdagingen die jongeren hier tegenkomen. “We willen dat mensen voelen wat wij voelen. Dat ze de vibe van Otrobanda ervaren.”
Dit is een haiku (traditionele Japanse dichtvorm die bestaat uit drie regels met een vast aantal lettergrepen) geschreven door: José Colmenares
Un reunión,
di par di deskonosí,
forma amistat
Vrije vertaling:
Een ontmoeting,
tussen een paar onbekenden,
vormt vriendschap.
Waarom dit project?
Het project begon bij initiatiefneemsters Debora Bakker en Lara Melkert. Ze zagen dat jongeren in Otrobanda na school vaak in de wijk rondhingen en weinig te doen hadden. “Lara en ik vroegen ons af: kunnen wij iets voor deze jongeren betekenen? Ik hou van kunst en we wilden iets bedenken waar ze plezier in hebben en waar ze echt iets aan hebben,” zegt Bakker. Via samenwerking met de school en buurtcentrum Sentro di Bario Otrobanda groeide het idee uit tot een concreet plan. Maatschappelijk werker Maxwell, die iedereen in de wijk kent, hielp om de jongeren bij elkaar te brengen.
Groeien in zelfvertrouwen
Bakker is trots op hoe ver de jongeren zijn gekomen. “Toen deze jongeren binnenkwamen, waren ze heel timide. Ze durfden zich niet uit te spreken en wilden niets persoonlijks delen. En als je nu ziet hoe ze hun eigen verhalen presenteren aan ministers, familie en vrienden – dat is echt prachtig,” zegt Bakker.
De presentatie aan ouders en vrienden. Foto Deborah Bakker
De jongeren hebben vijf maanden lang verschillende workshops gevolgd. Ze kregen les in fotografie, rap, spoken word, poëzie, podcast en video. Het project kon dankzij subsidie van het Nederlandse Fonds voor Cultuurparticipatie worden gerealisereerd. “We hopen hier een vervolg aan te geven,” vertelt Bakker. “Het zou mooi zijn als deze jongeren straks nieuwe deelnemers begeleiden en hun enthousiasme doorgeven.”
Een boodschap voor de toekomst
Wat hopen de jongeren dat bezoekers meenemen van hun expositie? Lysandro zegt het simpel: “Ik hoop dat mensen een leuke tijd hebben, dat ze onze foto’s kopen – want dat helpt ons om door te kunnen gaan. Maar vooral: dat ze zien wat wij kunnen.”
Op de foto helemaal bovenaan is te zien dat minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, Javier Silvania, wordt rondgeleid door de jongeren op hun expositie.