Terugblik 10-10-10:  ‘Curaçao moet deskundigen inzetten’

Foto: Sam Jones Productions

Als Curaçao alleen kijkt naar friends and family en geen deskundigen inzet, dan kom je niet verder. Het is één van de kritische kanttekeningen van Miguel Goede (University of Curaçao) op de Kòrsou-Konferensha die in Amsterdam werd gehouden op 10-10-2024.

In een grote zaal van de Hogeschool Amsterdam waren ongeveer honderd aanwezigen om terug te blikken op veertien jaar Status Aparte van Curaçao. Een beetje tegenvallende opkomst, maar het enthousiasme van initiatiefnemer Sander Schroevers van de Hogeschool Amsterdam, was er niet minder om. “Ik vind het eiland fascinerend,” herhaalt hij een paar keer.

De hogeschool heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar leiderschap. Een belangrijke conclusie is dat we kracht moeten putten uit de verschillen tussen Nederland en Curaçao. Nederlanders zijn ‘direct’ en op Curaçao is alles ‘indirecter’. Dat heeft de afgelopen jaren tot veel misverstanden en conflicten geleid. Schroevers vindt het juist ‘boeiend’ om waar te nemen. “Daar moeten we kracht uit putten. Hoe je dat doet? Nou, ik denk, als wij ons beter voorbereiden en ook snappen hoe die mechanismen werken, dan kunnen we het beter managen.”

Miguel Goede had samen met Sander Schroevers de leiding van de conferentie. Terugblikkend op 10-10-10, op de dag van de conferentie op 10 oktober 2024 precies veertien jaar geleden, valt het hem op dat er weinig inhoudelijke aandacht is voor wat er de afgelopen jaren bereikt is. “We maken geen vorderingen en maken geen gebruik van de aanwezige kennis.” Volgens Goede zie je nog steeds dezelfde mensen op sleutelposities. “We moeten met andere geïnteresseerden en deskundigen in gesprek gaan.”

Artikel gaat door onder tekst.

‘Focussen op hervormingen om zelfredzaam te zijn’
Het nieuwe rechtse kabinet kan volgens Goede geen roet in het eten gooien. “De ambtenaren veranderen niet. Die zijn gelukkig nog hetzelfde.” Eén van die ambtenaren is Saskia Reuver directeur Koninkrijksrelaties. “Op zich zit er een sterk kabinet en economisch gaat het heel goed op Curaçao,” zegt ze. “De belangrijkste uitdaging voor het hele koninkrijk is focussen op de belangrijkste hervormingen om weer krachtig en zelfredzaam te kunnen zijn.”

Volgens Tanja Fraai van WeConnect, een organisatie in Nederland die zich inzet voor  Caribische studenten die naar Nederland komen, is er veertien jaar geleden veel beloofd maar weinig gerealiseerd. “De armoede zou minder worden en het onderwijs beter. Dat is allemaal niet gerealiseerd. Misschien hadden we te veel opgeklopte verwachtingen”.

Voor studenten is het sinds 10-10-10 wel wat beter geworden. “Ze kunnen nu al vanuit Curaçao en de andere eilanden een BSN-nummer aanvragen en nu is er ook de koninkrijksbeurs,” zegt Fraai. “Maar het is nog wel zo dat tachtig procent van de studenten in Nederland blijft hangen. De arbeidsmarkt in Nederland is booming. Je moet een hele goede reden hebben om terug te gaan.”