Kunstenaar Mercelina: Ik pas niet in het hokje van advocaat of dokter

Foto: Sam Jones Productions

ALMERE – “Ik moet tekenen. Dat houdt me zen.” Tekenen was al vroeg een manier om te verwerken voor de jonge Charleton Mercelina.“Alles klopt als ik ga tekenen,” vertelt een verlegen Charleton. Hij is geboren op Curaçao en woont nu al weer zestien jaar in Nederland.

“Tijdens mijn jeugd ben ik veel heen en weer verhuisd door een onstabiele thuissituatie”, vertelt de nu 32-jarige kunstenaar die in Almere woont. Hij groeide op op Curaçao, Nederland en op Bonaire. Hij was zestien jaar toen hij met zijn moeder naar Nederland verhuisde en woonde in Den Haag, Rijswijk,Amsterdam, Haarlem en nu dus in Almere.

“Mijn moeder was achttien jaar, toen ik geboren werd. Ze was eigenlijk nog een kind en dan moest ze toch al gewoon functioneren als moeder,” vertelt Charleton. Omdat zijn moeder nog thuis woonde, groeide hij eigenlijk ook op bij zijn oma die zelf vroeger ook tienermoeder was.

Tekst gaat door onder video.

‘Voordat ik kon praten tekende ik al’
Mercelina heeft dat niet als storend ervaren.“Het is natuurlijk heel anders dan hier in de polder”, vertelt hij lachend.“Heel veel kinderen hadden net als ik geen vader ook al kenden ze hun vader.” Het was altijd wel druk in huis met veel mensen. “Ik was heel stil, afgesloten en tekende alleen maar.” Nog voordat hij kon praten, tekende de kleine Charleton al. Pas na zijn zesde begon hij te praten.

Ook op latere leeftijd was tekenen een uitlaatklep voor Charleton.“Het ergste wat ik heb meegemaakt is vastzitten in mijn situatie, een soort uitzichtloosheid. Vooral als je weet hoe de wereld werkt. Via internet had hij al veel gezien.“Ik was overprikkeld en probeerde te ontsnappen. Tekenen was een belangrijk middel om de werkelijkheid te ontsnappen. Ik tekende superhelden en heldhaftige figuren. Allemaal dingen die ik mezelf niet kon voorstellen. Droombeelden,” zegt hij terugblikkend.

De keuze om iets met kunst te doen was voor Charleton al vroeg gemaakt. Hij ging als tiener met zijn moeder, broertje en zusjes naar Nederland. Op de eilanden zag hij niet veel voorzieningen om zich te ontplooien. In Nederland studeerde Charleton Game Design en Art aan het Mediacollege in Amsterdam. Daarna deed hij de Nederlandse Filmacademie.

Charletons’ werk is multidisciplinair. “Ik maak films, animaties, digitale kunst, beeldende kunst, interactieve installaties en ik focus me momenteel op schilderen.” Zijn eerste beeld ‘Dolor’ is te zien in Natuurpark Lelystad. Hij doet ook mee aan een tentoonstelling in Lelystad en zijn werk is ook te zien op een expositie in Almere Stad. Charleton wil ook wat terug geven aan de volgende generatie. Dit nieuwe studiejaar is hij begonnen als gastdocent bij Talentenwijzer in Almere.

Hoewel hij nog maar 32 jaar is, kan Charelton opgelucht terugblikken op de keuze die hij als kind al maakte: kunstenaar worden. “Ze zagen mij als een slimme jongen,” zegt hij met verlegen glimlach. “Dus ga iets doen waarmee je geld kan verdienen.Wordt advocaat of dokter. Maar ja, ik paste niet in dat hokje.”