Acht Curaçaose topsporters doen mee aan de Olympische Spelen in Parijs. Twee komen uit voor Aruba en zes voor Nederland. Daar zitten zeker drie medaillekandidaten bij.
En dat is echt heel bijzonder, vertelt sportdeskundige Thakaidzwa Doran. “De Olympische Spelen, dat is het hoogst haalbare. Als je op dit niveau meedoet, dan ben je een grote.”
Liemarvin Bonevacia (35): 400 meter, 4x 400 meter mixed estafette (Nederland)
Foto: Team NL
Doran heeft hardloper Liemarvin Bonevacia de afgelopen jaren intensief gevolgd. “Die discipline van die man, dat geloof dat hij in zichzelf heeft. Hij kan geweldig goed met druk omgaan, mentaal is hij beresterk. Dat heeft hem veel gebracht!”
Bonevacia, herkenbaar aan zijn markante zonnebril, start voor de vierde keer op een Olympische Spelen. In Tokio (2021) won hij zilver met het estafetteteam van Team NL op de 4×400 meter. Het mixed estafette team kan deze Spelen bij de beste drie eindigen.
Lees hier waarom Curaçaose atleten voor Aruba of Nederland uitkomen.
Churandy Martina (40): 4×100 meter estafette (Nederland)
Foto: Team NL
Met zijn zesde Spelen in Parijs sluit Churandy Martina zijn indrukwekkende atletiekcarrière af. Hij gaat mee als reserve van het mannen estafetteteam. Op 9 juli reageert Churandy uitgelaten op Facebook: “I di dit! Made my 6th Olympic Games!!! Kapottt blij.”
Martina komt in 2008 op zijn eerste Spelen uit voor de Nederlandse Antillen en finisht als tweede op de 200 meter achter de ongrijpbare Jamaicaan Usain Bolt. Toch geen zilveren medaille voor Churandy, want hij wordt gediskwalificeerd als uren later blijkt dat zijn voet de witte buitenlijn heeft geraakt.
“Churandy heeft de atletieksport op Curaçao een boost gegeven”, ziet Doran. “Hij was hét voorbeeld voor jongens als Liemarvin en Terrence Agard en zij zijn dat weer voor de jongste lichting atleten op het eiland. De lokale coaching is nu veel beter. Jonge Curaçaose talenten gaan al snel naar Papendal en trainen daar mee met Team NL.”
Taymir Burnet (31): 4×100 meter estafette (Nederland)
Foto: Team NL
De Olympische droom van Taymir Burnet leek in rook op te gaan nadat het estafetteteam van Botswana een snellere tijd had gelopen dan de selectie van Team NL. Maar de tijd van de Botswanen wordt niet erkend, omdat tijdens de Afrikaanse kampioenschappen een houten klapper werd gebruikt in plaats van een officieel startpistool. Dus gaat Burnet, net als Churandy Martina, toch naar Parijs.
De Nederlandse estafetteploeg eindigt dit jaar als derde tijdens de Europese Kampioenschappen in Rome. Sportdeskundige Doran sluit een medaille op de Spelen niet uit, maar had Burnet ook graag zien starten op de 200 meter. “Hij had zeker de halve finales gehaald.” In februari verbetert Taymir Burnet nog zijn persoonlijk record op de 200 meter met een tijd van 20.30 seconde. Dat is net onder de limiet van de Olympische Spelen. Maar bij het EK in juni valt Burnet buiten de finale met een tijd van 21.02 seconde.
Denzel Comenentia (28): kogelslingeren (Nederland)
Foto: Team NL
Denzel is in Amsterdam geboren en kind van een Curaçaose vader en Surinaamse moeder. Na de middelbare school vertrekt hij met een studiebeurs naar de Verenigde Staten en daar woont hij nog steeds.
Comenentia kwalificeert zich in mei voor zijn eerste Olympische Spelen. Hij slingert de kogel in het Drake Stadium in Los Angeles naar 79,09 meter. Dat is verder dan de winnaar van het EK 2024 in Rome, waar Denzel zelf blijft steken op 73,45 meter.
Jean-Julien Rojer (42): dubbeltoernooi tennis (Nederland)
Foto: Team NL
Het is de vierde keer dat dubbelspecialist Jean-Julien Rojer meedoet aan het herendubbeltoernooi tijdens de Olympische Spelen. ‘Juls’ speelt in Parijs samen met Robin Haase (37).
Rojer won in 2015 met de Roemeen Horia Tecau het dubbeltoernooi van Wimbledon en de ATP World Tour Finals en in 2017 de US Open. In 2022 werd hij met Marcelo Arévalo uit El Salvador herendubbelkampioen van Roland Garros.
Odile van Aanholt (26): 49er FX-klasse zeilen (Nederland)
Foto: Team NL
Nu Odile en haar broer Just dit jaar voor het eerst meedoen aan de Olympische Spelen, telt het gezin Van Aanholt maar liefst vier Olympiërs. In 2000 vertegenwoordigde vader Cor de Nederlandse Antillen bij de Spelen in Australië in de Laser-klasse. Dochter Philipine (1992) deed in 2012 in Londen mee als Onafhankelijk Olympisch Atleet onder de Olympische vlag en kwam in 2016 in Brazilië uit voor Aruba.
Odile en haar zeilpartner Annette Duetz maken serieus kans op een gouden medaille. Zij werden dit jaar Wereldkampioen, net als in 2022. Vorig jaar wonnen de twee, ondanks een zware knieblessure van Duetz, toch nog zilver op het WK.
Just van Aanholt (28): ILCA7-klasse zeilen (Aruba)
Foto: World Sailing
Just doet voor het eerst mee aan de Olympische Spelen voor volwassen, maar won in 2010 brons op de Jeugd Olympische Spelen in Singapore. Nadat hij zeven jaar niet had gezeild, heeft hij de sport drie jaar geleden weer opgepakt en is bezig met een indrukwekkende inhaalrace. Hij kwalificeerde zich vorig jaar november voor Parijs tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen in Chili ten koste van onder andere concurrenten uit de Verenigde Staten, Canada en Mexico.
Philip Elhage (42): 10 meter luchtpistool schieten (Aruba)
Foto: Hashtag Nino
Sportschutter Philip Elhage behoort tot de wereldtop in zijn discipline 10 meter luchtpistool. Hij eindigde bij de Olympische Spelen in Tokio in 2021 als nummer 35. Philip combineert zijn werk en gezinsleven op Curaçao met een bestaan als topsporter. Als lid van het Arubaanse Olympische Team kan hij meedoen aan internationale toernooien en de Olympische Spelen.
Philip weet wat hem te doen staat in Parijs. “Op de baan ben ik maar met één ding bezig: het schot. Een goed ritme, zo hou ik mijn focus. In Tokio dacht ik nog te veel aan het resultaat tijdens de wedstrijden.”