WILLEMSTAD – De tweede lockdown is vernietigend voor kleine ondernemingen. Daar is marketingondernemer Jorge Cuartas van overtuigd. 322 bedrijven hebben zijn handtekeningenactie ondertekend, om druk te zetten op de overheid om financiële steun te geven aan kleine ondernemers.
Bovendien moet de overheid volgens Cuartas een beter gestructureerd beleid voeren om de kleine bedrijven te helpen. Sinds 24 maart is Curaçao opnieuw in een strenge lockdown. De zaken die het gered hebben na de eerste lockdown vorig jaar, moeten hard knokken om hun deuren open te houden.
Hoogste aantal corona-besmettingen ter wereld
De uiterst besmettelijke Britse variant van het virus, is de oorzaak van de explosie van coronagevallen. Curaçao heeft het hoogste aantal nieuwe corona-besmettingen per 100.000 inwoners ter wereld. In een week tijd kwamen er deze maand bijna tweeduizend nieuwe besmettingen bij, op een bevolking van 160.000 personen.
De kleine ondernemers hebben begrip voor de strenge maatregelen. Maar ze krijgen onvoldoende steun van de overheid, zeggen ze. De aanvragen verlopen traag en soms krijgen ondernemers helemaal geen antwoord van de overheid. Zo ook Scarsio Verwij van schoonheidssalon Leading Lady. Verwij vreest de fatale gevolgen van de tweede lockdown.
De klanten die nog steeds bij Leading Lady komen zijn voornamelijk mensen die al gevaccineerd zijn. Verwij: “Klanten die ons vertrouwen en op de hoogte zijn van ons rigoureuze hygiëne protocol die komen nog wel maar het is niet genoeg.”
Alberto is tuinman en eigenaar van zijn eigen bedrijf. De eerste lockdown was erg schadelijk voor zijn bedrijf en hij is verschillende grote klanten kwijtgeraakt. “Ik ben deze klap nog steeds niet te boven gekomen.”
Door de ‘plachi di dia’ regel, waarmee je op basis van je kenteken twee dagen per week uit huis mag, kon hij vaak niet naar zijn klanten. “Ik ben er in totaal zeker tweeduizend gulden op achteruit gegaan, terwijl mijn maandelijkse lasten hetzelfde bleven”, zegt Albert.
De tuinman heeft ook niet voldoende steun gekregen van de overheid. “En dit terwijl ik altijd voldoe aan mijn belastingplicht.” Zijn verzoek aan de overheid om financiële hulp had geen succes, doordat het proces traag verliep. Daarom heeft hij het verzoek laten varen.
Depressies
Angelique La Cruz, sociaal werker bij Skuchami – de afdeling geestelijke gezondheidzorg van de overheid – zegt dat Skuchami vorig jaar 386 verzoeken om hulp heeft gekregen van mensen die in despressie zijn geraakt vanwege het verlies van hun baan. Skuchami zorgt er ook voor dat werklozen voedselpakketten kunnen krijgen.
Volgens de directeur van Skuchami, André Curiel, moet dit aantal hoger liggen, maar is de drempel om hulp te vragen voor sommigen te hoog en is door de lockdown het voor SKUCHAMI moeilijker om mensen te bereiken.
“Het is voornamelijk het verlies van een baan dat de geestelijke toestand van de mensen in onze gemeenschap ontregeld. Dit kan de persoon in kwestie zwaar onder druk zetten, die ook thuis moet blijven vanwege de lockdown”, aldus André Curiel.
Ondernemers op Curaçao vorig jaar al in de problemen door uitblijven overheidssteunEen jaar geleden, tijdens de eerste lockdown op Curaçao, klaagden ondernemers ook dat het aanvragen van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) regeling erg moeizaam verliep. |