In 2022 vertelden we het verhaal van de toen 10-jarige Arianny, een doof meisje met een spastisch lichaam dat dolgraag naar school wilde. Maar reguliere scholen wezen haar af, omdat ze niet kon praten. Haar moeder Mariana en gebarentolk Esther De Veer trokken aan de bel. Drie jaar later is Arianny 14, verliefd en volop aan het puberen.
“Ze leert razendsnel en is ontzettend nieuwsgierig,” zegt Esther ontroerd. “Ik krijg bijna tranen in mijn ogen van hoe goed het met haar gaat op de middelbare school.”
Particuliere school nu voor alle kinderen
Jarenlang kon Arianny nergens terecht, tot particuliere basisschool Het Koraal op Bonaire haar aannam. Er was 10.000 dollar nodig voor een gebarentolk en lessen voor docenten, maar de school vond een sponsor die 2 jaar lang alles heeft bekostigd. In 2023 werd Het Koraal toegankelijk voor alle kinderen van Bonaire, zonder ouderbijdrage. Vanaf dit schooljaar ontvangt de school ook subsidie vanuit de overheid. De nu reguliere basisschool richt zich op onderwijs op maat en specifieke ondersteuning.
Arianny zat er twee jaar en Esther zat één dag bij haar in de klas om te tolken. “Ik had maar twee uurtjes in de week om haar gebarentaal te leren en hoe de wereld in elkaar zit. Ze was super gemotiveerd, maar haar achterstand was groot”, vertelt De Veer. Rekenen was lastig en ook schrijven bleek moeilijk door haar motoriek, dus schakelde ze snel over op een laptop. “Dat kan ze ontzettend goed.”
Leren met plezier
Om Arianny gebarentaal bij te brengen, probeerde Esther verschillende methoden. “Ze had moeite met onthouden, totdat ik een computerspel vond dat werkte als een escape room. Ze moest puzzels oplossen en voorwerpen zoeken. Ze werd meteen enthousiast. Nu gebruik ik die spellen om haar taalvaardigheid en kennis van de wereld te vergroten.”
Na school kreeg Arianny nog extra gebarenles via de logopediste. “We werkten nauw samen. We wisselden gebaren uit en overlegden veel.”
De docenten kregen van De Veer gebarentaalles om beter met Arianny te communiceren. “Iedereen was heel betrokken. Ze deden hun best om haar bij de lessen te betrekken. Haar laatste leraar kende zelfs al gebarentaal, wat een enorme meevaller was.” Als ze toch niet werd begrepen, raakte Arianny niet gefrustreerd. “Want dat is haar hele leven al zo. Dit is niet een meisje wat gefrustreerd raakt”, vertelt Esther. “Ze zoekt naar andere manieren om zich uit te drukken, zoals plaatjes zoeken op internet, iets op het bord schrijven of vormen aanwijzen in de klas.”
Stralend naar de middelbare school
Nu zit Arianny op de middelbare school in een Cluster 3-groep, waar jongeren met leerachterstanden of gedragsproblemen onderwijs krijgen. De Veer tolkt twee dagen per week. “De klas is klein en ze krijgt veel aandacht. Ze komt elke dag met een grote glimlach binnen en begroet iedereen in gebarentaal. Ik kan zien dat ze zich heel senang voelt daar. Vooral dierenverzorging en werken met planten vindt ze leuk.”
De andere kinderen vinden het leuk om met haar te communiceren en leren zelf ook gebaren. “Ze accepteren haar volledig en we doen soms gezamenlijk spelletjes. Ze is behoorlijk competitief, dus dat is soms nog een lesje op zich.”
Ook op deze school leert Esther de docenten gebarentaal. “Ze zijn enthousiast en trots dat ze met haar kunnen praten. Iedereen heeft nu zelfs een eigen naamgebaar.”
Op de dagen dat De Veer er niet is, redt Arianny zich prima. “Ze gaat gewoon mee met de groep en doet haar ding. Ze leert steeds beter zelf haar vragen aan de juf te stellen in plaats van via mij. Ik ben zo trots op haar.”
Arianny heeft nu eindelijk wat ze altijd wilde: onderwijs, vriendjes en een plek waar ze zichzelf mag zijn.