OM wil ruim 9 ton van oud-minister Benny Sevinger in corruptiezaak Avestruz

Foto: Melissa Stamper

Het Openbaar Ministerie van Aruba (OM) eiste vrijdag 901.406 florin ontneming van oud-minister Benny Sevinger (AVP) die in juli vorig jaar in hoger beroep werd veroordeeld tot vier jaar cel waarvan 12 maanden voorwaardelijk voor oplichting, omkoping, verduistering en misbruik van functie. Ook mag hij zich voor zes jaar niet verkiesbaar stellen of als ambtenaar werken. Dit bedrag is geëist als compensatie voor de vermeende financiële voordelen die Sevinger onrechtmatig zou hebben verkregen uit de strafbare feiten waarvoor hij in hoger beroep ook is veroordeeld’.

Als de oud-parlementariër dit niet kan betalen hangt ook een celstraf van drie jaar boven zijn hoofd. Sevinger verbaast zich over het bedrag en blijft erbij dat het politieke vervolging is. “Ik kan het niet accepteren. Waar haalt het OM vandaan dat ik negen ton illegaal heb gekregen? Dit heeft puur een politieke reden”, zegt hij.

De oud-minister tekende in de periode tussen 2009 en 2017 meer dan 400 aanvragen voor erfpachtterreinen. Hij zou in ruil voor giften en donaties erfpacht terreinen hebben uitgegeven aan vrienden en aan de AVP gelieerde personen, die de erfpacht-terreinen weer doorverkochten tegen hoge bedragen.

Giften en vermogen
Om het financieel voordeel vast te stellen wordt een berekening gemaakt op basis van verkregen transacties op basis van een kasopstelling. Het bedrag draait dus niet alleen om giften die aan Sevinger zijn gedaan maar ook om vermogen dat op onverklaarbare wijze is verkregen. Uit de transactieerekening komen de giften voor die in het laatste vonnis werden geoordeeld zoals de gym en andere zaken die door medeverdachte Sussebeek zijn betaald.

Daarnaast zijn ook de reistickets voor Sevinger’s vrouw meegerekend maar ook een ijskast ter waarde van 9000 florin, die niet in de strafzaak is meegenomen maar gezien dat het onderdeel maakt van de factuur van de gym – die op naam van het bedrijf van Sussebeek staat- acht het OM het aannemelijk dat dit ook onder de transactieberekening hoort te staan.

In de kasopstelling blijken diverse onduidelijkheden te zijn. Zo zou volgens het OM de kosten van nutsbedrijven Elmar en WEB van meerdere adressen afkomstig zijn, aar gaat de kastopstelling enkel uit van de gebruikers en de thuisadministratie op het huisadres van Sevinger. Ook stelt het OM dat niet alle contante uitgaven even goed worden weergegeven. Sevinger zou uit zijn hypotheek 99.000 florin beschikbaar hebben gehad voor de bouw van zijn woning en zegt de rest van de bouwkosten uit meerdere bronnen te hebben gehaald zoals de opgespaarde daggeldvergoeding van zijn dienstreizen.

“Als een reisticket betaald wordt uit de daggeldvergoeding maar niet meegeteld worden omdat Sevinger met zijn creditcard betaalt, dan klopt dat niet”, legt officier van justitie Van Erp uit. “Dat is natuurlijk het probleem met de kasopstelling. Als u meer gaat uitgeven dan uw portemonneetje heeft, is het een onverklaarbare situatie waar de rapporten zijn gebaseerd. Dus je hoeft de uitgave niet op nul te zetten als ze wel zijn gedaan.”

Bouwkosten
Ook stelt het OM in twijfel of alle kosten voor de bouw van de woning van Sevinger in het evaluatierapport benoemd zijn. Zo zijn de kosten voor de bouw van onder meer het toilet, de badkamer, de aanleg van het zwembad en de gazebo niet opgenomen en staan de arbeidskosten op nul. Sevinger, die toen fulltime minister was, zegt kosten te hebben bespaard door zelf samen met zijn vrienden over de jaren heen aan de bouw van zijn woning te hebben gewerkt.


Benny Sevinger staat samen met zijn gezin de pers te woord na de ontnemingszaak. Foto Melissa Stamper

Aanhouden of niet
In afwachting van de uitspraak in hoger beroep werd de ontnemingszaak op 21 oktober al een keer aangehouden naar afgelopen vrijdag maar nu vraagt de verdeding om nogmaals de zaak aan te houden. “Hij is in cassatie en in deze ondernemingsprocedure wordt hij behandeld alsof de strafzaak al achter de rug is”, aldus advocaat David Kock.

Doorgaan
Sevinger, die vanwege zijn functie als parlementariër tot aan de val van het kabinet Wever-Croes II een overbruggingstoelage krijgt, zegt werkloos te zijn en doet bouwklussen om zijn lopende kosten te kunnen betalen. “Ik heb schulden bij de advocaat voor deze zaak, heb een hoge hypotheekschuld en wordt nu geholpen door mijn dochter. Ik weet niet wat ik ga doen met de rest van mijn leven, waarschijnlijk moet ik naar Nederland omdat ik hier geen werk zal vinden. Ik zit nu in veel onzekerheid”, stelt hij.

Na afloop laat Sevinger aan de pers weten dat hij tot aan het einde gaat vechten voor rechtvaardigheid. “Je wordt met alle macht door het Openbaar Ministerie achtervolgd omdat je de waarheid aan de kaak stelt. Daarom willen ze me in de gevangenis zetten, mijn huis verkopen en dat ik negen ton betaal voor iets dat ze niet kunnen bewijzen. Maar we blijven vechten”, aldus Sevinger.

Het gerecht doet uitspraak op 3 april