“Het afgelopen jaar was een beetje schommelig. Elke dag was het weer anders. Toch kan ik zeggen dat 2024 goed is gegaan.” Aan het woord is een oudere Arubaanse mevrouw op de Winter Wonder Brunch in Lelystad. Ze woont al jaren in Nederland en werkt in het ziekenhuis als voedingsassistent. “Super leuk werk. Heel dankbaar,” zegt ze. En 2025? “Dat wordt vast wel een goed mooi feestelijk jaar.”
Eigenlijk staat hun hoofd op het Caribische feestje niet zo naar terugblikken of vooruit kijken. Over het algemeen zijn Caribische Nederlanders op de brunch wel positief over het afgelopen jaar. “Voor mij was het een jaar met veel hoogtepunten”, zegt Anthony Romijn (33), een jonge ondernemer. Zijn moeder is de initiatiefnemer van de jaarlijkse Winter Wonder Brunch. Hij heeft een eigen voetbalacademie. “Daar hebben we hele grote sprongen mee gemaakt.” Maar hij merkt ook dat veel mensen het moeilijk hebben. “Voornamelijk door de inflatie de krappe huizenmarkt. Er is veel verborgen armoede. Anthony assisteert zijn moeder Mila Romijn (68), de initiatiefnemer van de Stichting Met Inzet Lukt Alles (MILA) in Lelystad.
Mila runt een winkeltje waarin goedkope kleding wordt verkocht voor mensen die het niet zo breed hebben. Er is een moestuin die voedsel biedt aan 42 gezinnen in de achterstandswijk. “Het is struggelen,” zegt Mila die ook merkt dat de steun van de lokale overheid minder wordt. “Maar we proberen elkaar zo goed mogelijk te helpen.” Ze krijgt veel hulp van lokale ondernemers.
Ook Sabrina Kruma-Romijn (35) de dochter van Mila die werkt bij een Amerikaans bedrijf in Nederland, heeft een ‘heerlijk jaar gehad en genoten’. Net als haar broer – die ook drie jonge kinderen heeft – is ze in haar vrije tijd druk in de weer met haar moeder helpen met de stichting.
Politiek is ellende, ellende, ellende
Over ‘de politiek’ willen de meeste aanwezigen helemaal niet praten. Dit jaar trad in Nederland een regering aan onder leiding van de PVV. “Eerlijk gezegd wil ik me niet mengen in de politiek. Elke land heeft het recht om voor zichzelf te zorgen,” zeggen een man en vrouw die van Bonaire komen. “Ik ben zelfstandig ik ben onafhankelijk. Dus ik bemoei niet veel met politiek.”
De oudere Arubaanse vrouw die in het ziekenhuis werkt heeft ook niet veel met ‘de politiek’ en zegt: “Politiek is alleen maar ellende, ellende, ellende.” Verder wil niemand er wat over zeggen. Ook deze Arubaanse niet. “Ik hou me bezig met de dingen van God. Die geeft rust. Politiek geeft je stress.”
Hoewel het werk in de zorg zwaar is en de verwachting is dat de tekorten aan personeel in 2025 zullen groeien, is deze Arubaanse positief over het nieuwe jaar. “Je merkt dat ze aan het bezuinigen zijn. Het wordt wel zwaarder in 2025. Maar de mensen mensen zijn lief. Dat is belangrijk.”
Ook Anthoni heeft niet zo veel met hoe het politiek reilt en zeilt. “Ik heb wel gestemd, maar ik weet niet meer wat”, zegt hij met een lach. “Ik bevind me in een groep met veel ondernemers, ook vanuit het Caribische gebied. Dus ik moet zeggen, ik ben wel gezegend dat ik in zo’n groep bevind.” Hij wil zich in het nieuwe jaar meer inzetten voor de stichting van zijn moeder. “Ik wil een jongerencentrum beginnen met dagbesteding. Mooie plannen!”
Het knaagt om naar Curaçao te gaan
Mila Romijn – die ook niets met de politiek heeft – is van plan wat minder te gaan werken in 2025. Eind 2023 ging ze al met pensioen van haar werk als receptioniste en telefoniste bij de regionale omroep Flevoland. Haar werk bij de Stichting MILA gaat door. “Zo lang ik de energie heb ga ik door. Niet met de Winder Wonder Brunch maar wel met ’t Winkeltje en de moestuin.” Ze is nog niet klaar met het verspreiden van ‘veel liefde, geduld’ en werken aan ‘verbinding, verdraagzaamheid en compassie’. Maar eerst eind 2025 naar Curaçao om te genieten.
Volgens dochter Sabrina zijn Caribische jongeren in Nederland positief over het nieuwe jaar. “Ik merk dat ze er best wel over nadenken om naar Curaçao te gaan,” merkt ze. “ Vooral met het dreigement van een oorlog.” Zelf denkt Sabrina, die in Nederland geboren is, er ook serieus over na. “Het knaagt om naar Curaçao te gaan,” zegt ze enthousiast. Het is het eiland van haar beide ouders. Ze is afgelopen jaar weer geweest en heeft ontdekt dat ze haar werk ook heel goed online kan doen. “Wie weet kunnen wij Curaçao mooiere en sterker maken.”