John Leerdam krijgt Amerikaanse onderscheiding voor strijd tegen racisme

Foto: US Department of State

Curaçaoënaar John Leerdam is maandag door de Amerikaanse overheid onderscheiden met de prestigieuze Secretary of State’s Award for Global Anti-Racism Champions (GARC). De prijs wordt uitgereikt aan mensen die zich wereldwijd uitzonderlijk hebben ingezet voor de rechten van minderheden en het bestrijden van racisme, discriminatie en xenofobie.

De Amerikaanse prijs wordt sinds vorig jaar uitgereikt aan activisten van over de hele wereld. De jury van de Amerikaanse prijs looft Leerdams jarenlange inzet tegen raciale ongelijkheid in Nederland.

Leerdam zegt tegen de NOS emotioneel te zijn door de onderscheiding. “Dit is niet zomaar een prijs. Het komt van de politieke top in Amerika. Hoe de Amerikanen bij mij terecht zijn gekomen is me niet duidelijk, maar ik hoop dat het ons ook in Nederland dichter bij elkaar gaat brengen.”

Nationaal Slavernijmuseum
Het oud-Kamerlid kreeg de prijs in Washington uit handen van de Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken. Die noemde bij de uitreiking ook Leerdams huidige werk. Hij is betrokken bij het vormgeven van het nieuwe Nationaal Slavernijmuseum in Amsterdam. “Leerdam wil er zeker van zijn dat essentiële verhalen verteld blijven worden en lessen uit het verleden niet vergeten worden”, zo zei hij.

Leerdam werkte vanaf 1996 bij het Cosmic Theater in Amsterdam, tussen 1999 en 2003 was hij er directeur en artistiek leider. Tussen 2003 en 2010 zat Leerdam in de Tweede Kamer voor de PvdA, in 2012 keerde hij daar even terug. Ook was de PvdA-politicus mede-initiatiefnemer van de Black Achievement Month.

Naast de prijs voor Leerdam werden er nog vijf prijzen uitgereikt. Onder meer mensenrechtenactivisten uit Ghana, Nepal en Mexico kregen eenzelfde onderscheiding.

Wereldwijde oplossingen
De Amerikaanse overheid benadrukt met deze prijs de mondiale aard van systemisch racisme en erkent de behoefte aan wereldwijde oplossingen om discriminatie en ongelijkheid tegen te gaan. Hoewel de Verenigde Staten zelf nog veel werk te doen hebben op het gebied van raciale rechtvaardigheid, wil het land zijn bijdrage leveren aan de bevordering van mensenrechten en fundamentele vrijheden wereldwijd.

Op de website van de US Department of State staat op de pagina over de Global Anti Racism Champions Award het volgende over Leerdam: “De heer Leerdam heeft meer dan veertig jaar gestreden voor raciale gelijkheid in de Nederlandse samenleving. Hij is de oprichter van de Black Achievement Month, die zwarte uitmuntendheid viert, en heeft gediend als lid van de Tweede Kamer. Hij heeft op alle overheidsniveaus geadviseerd over kwesties van raciale gelijkheid en heeft de deelname van Nederland aan het Internationale Decennium voor Mensen van Afrikaanse Afkomst gecoördineerd.”

“Momenteel is hij een van de leiders van de taskforce die plannen ontwikkelt voor het Nationaal Slavernijmuseum in Amsterdam. Hij heeft een Master of Fine Arts behaald aan Columbia University. De heer Leerdam wordt geëerd voor zijn leiderschap in het bevorderen van de mensenrechten van zwarte Nederlanders en zijn inzet voor de erkenning van mensen van Afrikaanse afkomst in Nederland.”