Pride Week op Curaçao eert activisten homohuwelijk met KUÈRDU Award

Foto: Facebook Curaçao Pride

De Pride Week op Curaçao, die werd gehouden van 27 september tot en met 6 oktober, heeft dit jaar opnieuw gezorgd voor zichtbaarheid en viering van de LGBTQ+ gemeenschap op het eiland. Eén van de hoogtepunten was de Pride Walk, die afgelopen donderdagavond plaatsvond op het Wilhelminaplein. Voor het eerst in de geschiedenis werd de KUÈRDU Award uitgereikt tijdens de Pride, een prijs die bedoeld is om personen te eren die zich actief inzetten voor de LGBTQ+ gemeenschap.

‘Kuèrdu’ staat voor ‘Queers that Do’, en dit jaar ging de award naar vier prominente activisten: Janice Tjon Sien Kie, Mario Kleinmoedig, David Wever en André Rojer. Zij werden geëerd voor hun werk rondom het legaliseren van het homohuwelijk en hun inspanningen voor gelijkwaardigheid op Curaçao.

De strijd voor het homohuwelijk
Janice Tjon Sien Kie, de initiatiefneemster van de rechtszaak die leidde tot de legalisatie van het homohuwelijk, hield een indrukwekkende speech tijdens de uitreiking. Ze herinnerde het publiek eraan dat het zes jaar geleden is dat het initiatief wetsvoorstel voor het huwelijk voor iedereen werd gepresenteerd aan het Curaçaose parlement. Dat heeft niet tot een wet geleid.

“Mijn strijd voor huwelijkgelijkheid was altijd gebaseerd op de overtuiging dat iedereen het recht heeft om zich vrij en gelijk te voelen,” zei Tjon Sien Kie. Ze benadrukte ook het belang van samenwerking binnen de gemeenschap en bedankte de organisaties en individuen die hun bijdrage hebben geleverd, waaronder de advocaten die de zaak pro bono ondersteunden.

“Met de hulp van David Wever en de rest van ons juridische team
hebben we doorgezet, ondanks de uitdagingen”, vertelde ze. Haar dank ging ook uit naar haar partner Beatriz en het bestuur van Human Rights Caribbean (HRC), die haar door dik en dun steunden.

Gelijkwaardigheid: meer dan een juridische overwinning
Hoewel het huwelijk nu legaal is voor iedereen op Curaçao, benadrukte Tjon Sien Kie dat er nog een lange weg te gaan is voor volledige sociale acceptatie. “We hebben huwelijkgelijkheid afgedwongen door de wet, maar we zijn er nog niet. Sociale acceptatie is nog steeds een werk in uitvoering,” zei ze.

Haar boodschap aan het publiek was duidelijk: wees jezelf en laat niemand je dat recht ontnemen. De uitreiking van de KUÈRDU Award symboliseert niet alleen een erkenning van de successen uit het verleden, maar ook de voortdurende strijd voor volledige gelijkwaardigheid op Curaçao.

Samen met haar medestrijders van het collectief Igualdat Korsou, kijkt Janice met trots terug op meer dan tien jaar strijd voor LGBTQ+ rechten op het eiland. Volgens haar markeert de KUÈRDU Award een belangrijk moment voor de LGBTQ+ gemeenschap op Curaçao. “De Pride Week van 2024 is niet alleen een viering van liefde en diversiteit, maar ook een reflectie op de weg die nog voor ons ligt.”