Ook tandartsen uit de regio mogen nu aan de slag op Curaçao

Foto: Ministerie GMN

De Curaçaose minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Javier Silvania heeft deze week 23 tandartsen beëdigd die hun studie hebben afgerond in Colombia, Dominicaanse Republiek en Costa Rica. Daarmee is een einde gekomen aan een verouderd systeem waarbij alleen tandartsen werden toegelaten die in Nederland hadden gestudeerd.

Silvania is heel blij met de doorbraak en zijn pr-afdeling stuurde meerdere foto’s rond van Latijnsamerikaanse mannen en vrouwen in gezelschap van de minister. De tandartsen-in-spe hebben een landsbesluit, ontheffing en ‘unico code’ ontvangen, waarmee zij toestemming krijgen om hun beroep in Curaçao uit te oefenen.

Verouderde wet uit 1930
Jarenlang konden tandartsen die hun studie in de regio, maar niet in Nederland hadden voltooid, hun beroep niet uitoefenen op het eiland. Dit was het gevolg van een verouderde wet uit 1930, die alleen het Nederlandse diploma erkende binnen het veld van de tandheelkunde.

Silvania trad in 2023 aan als minister van GMN. Hij was toen al twee jaar minister van Financiën en wilde ook in de gezondheidszorg nieuwe ideeën brengen. Al gauw brak hij een lans voor een verandering in de oude situatie.

Curaçao kreeg in de afgelopen jaren steeds meer (tand)artsen die in Latijns-Amerika hebben gestudeerd en de wens hadden op Curacao te werken. Op voordracht van Silvania heeft de Raad van Ministers uiteindelijk het nieuwe beleid goedgekeurd.

Onder voorwaarden
Dit houdt in dat tandartsen met een dubbel geaccrediteerd diploma uit landen binnen de regio in staat worden gesteld om onder voorwaarden op Curaçao te kunnen praktiseren. Deze week werd de eerste groep officieel beëdigd.

Degenen die nog niet beschikken over een geaccrediteerd diploma, moeten eerst onder toezicht een stageperiode doorlopen en een praktijkexamen afleggen.

Volgens Silvania opent Curaçao een nieuw hoofdstuk in de tandheelkundige zorg. Volgens de minister “is deze ontwikkeling slechts de eerste stap in een breder streven om het niveau van de medische dienstverlening op het eiland te diversifiëren en te verhogen.”

Voertaal
Verschillende tandartspraktijken op het eiland werken al veel met tandartsen uit de regio. Zo heeft tandarts Mitchell Balentien in de wijk Sufisant een bloeiende praktijk met tandheelkundigen die hun opleiding hebben gevolgd in Colombia en Venezuela.

De praktijk trekt veel Curaçaoënaars en Latijnsamerikaanse bewoners van het eiland. De voertaal is Papiaments en Spaans. De praktijk trekt dagelijks veel bezoekers.

Na een bezoek en een rondvraag van Caribisch Netwerk blijkt dat vooral de moderne technieken en de efficiëntie worden gewaardeerd. “De tandartsen zijn van een hoog nivean en werken hygiënisch en met moderne technieken”, zegt een 53-jarige Nederlandse klant, kort na het trekken van twee kiezen.

Silvania zelf zegt dat zijn focus “specifiek ligt op de bijdragen van de nieuwe tandartsen, die hun kennis zullen inzetten om de levenskwaliteit van de gemeenschap te verbeteren.”