Melinda en Danika schreven geschiedenis: hun verhaal.

Foto: Tuna

In 2024 schreven Melinda Angel en Danika Marquez geschiedenis op Curaçao, toen ze als eerste koppel van hetzelfde geslacht trouwden op het eiland. Hun liefde, die begon als een onschuldige vriendschap op de werkvloer, groeide uit tot een krachtige relatie die niet alleen hun leven veranderde, maar ook een belangrijk juridisch precedent vestigde voor de LGBTQ-gemeenschap op Curaçao.

Vriendschap
Melinda en Danika ontmoetten elkaar in 2003 op hun werk. “We werkten in hetzelfde gebouw”, begint Melinda haar verhaal. “Op dat moment was het gewoon een vriendschap. We wisten niet dat er meer was.” De twee vrouwen waren destijds allebei in heteroseksuele relaties. “Het duurde even voordat we beseften dat er meer tussen ons was dan alleen vriendschap”, lacht Danika.

In een samenleving waar homoseksualiteit destijds nauwelijks bespreekbaar was, ontdekten Melinda en Danika langzaam hun gevoelens voor elkaar. “We durfden het niet meteen toe te geven”, zegt Danika. “We waren allebei niet openlijk uit de kast en wisten niet of de ander hetzelfde voelde.” De kleine signalen, zoals het zoeken van elkaars gezelschap, maakten langzaam plaats voor diepe gesprekken en uiteindelijk een relatie.

Uit de schaduw naar het licht
Het leven als koppel van hetzelfde geslacht op Curaçao was geen eenvoudige opgave. “Je moest voorzichtig zijn”, vertelt Melinda. “Je ging niet zomaar hand in hand over straat, en op het werk hielden we onze relatie voor onszelf.” Toch gingen de twee regelmatig samen naar werk gerelateerde activiteiten, verjaardagen en feestjes. “Het was niet dat we ons verstopten, maar we praten er gewoon niet over”, legt Danika uit.

Toch kwam er een moment waarop hun relatie duidelijk werd voor anderen. “Bij mijn 25-jarig werkjubileum nam ik Danika en mijn zoon mee”, vertelt Melinda. “Toen ze ons op het podium feliciteerden, merkten sommige collega’s op dat ik Danika als mijn partner had meegebracht. Niet iedereen reageerde daar positief op.”

Ondanks deze negatieve reacties bleef hun relatie sterk. “We hebben nooit de behoefte gevoeld om het aan de grote klok te hangen”, zegt Danika. “Maar we hebben ook nooit een geheim van onze liefde gemaakt.”

De juridische strijd: een testcase voor het homohuwelijk
Het leven van Melinda en Danika nam een onverwachte wending toen ze benaderd werden door Janice Tjon Sien Kie, de initiatiefneemster van de rechtszaak die het homohuwelijk op het eiland zou legaliseren. Ze vroeg hen om als testcase te fungeren in de rechtszaak.

“We hebben er niet lang over nagedacht”, zegt Danika. “We wisten dat dit groter was dan alleen wij. Dit ging om het recht van alle koppels om te kunnen trouwen, ongeacht hun geaardheid.”

Melinda en Danika wisten dat ze hiermee een belangrijke juridische strijd aangingen. “Het proces ging sneller dan we hadden verwacht”, zegt Melinda. “Samen met de gemeenschap hoorden we het vonnis van de Hoge Raad. Het was een emotioneel moment. Het voelde alsof we eindelijk de erkenning kregen waar we al die jaren naar verlangden.”


De weg naar Kranshi: als eerste in ondertrouw

Nadat de uitspraak van de Hoge Raad bekend werd gemaakt, wisten Melinda en Danika direct wat hun volgende stap zou zijn. “We hadden afgesproken om meteen naar Kranshi, (het gemeentehuis), te gaan”, vertelt Melinda. “We wilden als eerste in ondertrouw gaan, en dat is ons gelukt.”

Ze waren echter niet de enigen die dit van plan waren. “Er waren nog andere stellen die hetzelfde idee hadden”, lacht Danika. “Maar gelukkig mochten wij als eerste in ondertrouw gaan. Het voelde alsof alles op zijn plek viel.”

Een dag van liefde, niet van protest
Ondanks de zorgen over mogelijke protesten op de dag van hun huwelijk, werd het een dag die volledig in het teken stond van liefde en steun. Hoewel er in aanloop naar het huwelijk enkele protesten waren aangekondigd, verliepen deze minimaal en zonder incidenten.

In plaats van tegenstanders, werd het huwelijk omringd door familie, vrienden en een gemeenschap die de bijzondere gebeurtenis wilde vieren. “Iedereen had vrolijke kleuren aan”, herinnert Danika zich. “Het was een dag vol liefde en acceptatie. We voelden ons echt gesteund door de mensen om ons heen.”


Een blijvende verandering

Melinda en Danika beseffen dat hun huwelijk niet alleen een persoonlijke mijlpaal was, maar ook een doorbraak voor de LGBTQ-gemeenschap op Curaçao. “We hebben altijd gezegd dat dit niet alleen om ons ging”, zegt Danika. “We wilden hiermee een boodschap afgeven: dat liefde, in welke vorm dan ook, recht heeft op erkenning.”